„Ionatan a întărit și mai mult față de David dragostea pe care o avea pentru el, căci îl iubea ca pe sufletul lui.” (1 Samuel 20:17)

Ascultă ediția audio aici.

Cel de-al Doilea Război Mondial. Desmond Doss se înrolează în armată cu gândul de a-și sluji țara, având un singur principiu: nu va ucide pe nimeni în acest război, de fapt nici nu va purta vreo armă asupra lui.

Decizia lui legată de necombatanță și de păzirea Sabatului a făcut să fie ironizat, urât și ținta multor farse și jigniri. Însă lucrul acesta nu l-a descurajat, nu l-a făcut să abandoneze armata și să plece, deși avea posibilitatea aceasta, ci a rămas și și-a tratat camarazii cu aceeași căldură și iubire. De fapt, Desmond Doss își considera camarazii prieteni și se simțea în siguranță în compania lor atunci când era în bătaia armelor în linia întâi, cu toate că aceștia nu îl considerau prietenul lor. Atitudinea camarazilor săi față de el s-a schimbat însă când i-au văzut hotărârea cu care le salva viața atunci când erau răniți, riscându-și propria viață în încercarea de a ajunge la cei doborâți de gloanțele inamice.

Mai mult decât atât, relația dintre Desmond Doss și cadrele militare avansate în grad a prins contur, iar colegii lui, acum prietenii lui Desmond, nu ieșeau la luptă fără ca, mai înainte, Desmond să se roage pentru ei.

Însă momentul care a marcat istoria acestui erou a fost bătălia de la Okinawa, în care armata Statelor Unite a fost răpusă de inamici. În acea zi, Desmond Doss a salvat șaptezeci și cinci de soldați de unul singur, fără să pună măcar o dată mâna pe armă. De fapt, a pus, însă doar pentru a face din pușca unui soldat căzut o atelă pentru a-l ajuta să se deplaseze către punctul de prim ajutor.

Atât povestea lui David și Ionatan, cât și povestea lui Desmond Doss ne stau ca dovezi vii ale faptului că o prietenie adevărată nu are rezerve. Ba mai mult, o astfel de prietenie se bazează întotdeauna pe cuvintele Mântuitorului: „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți.” Te-ai gândit vreodată că tinerii asta așteaptă de la „bătrânii” bisericii?

Roagă-te pentru relația dintre generații și impactul acesteia asupra bisericii și misiunii ei!

Provocare:

Dezvoltă o relație de prietenie cu un tânăr sau o tânără din biserica ta!

Alin Cătinean
Conferința Transilvania de Sud

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO