„Rodul celui neprihănit este un pom de viață, și cel înțelept câștigă suflete.” (Proverbele 11:30)

Ascultă ediția audio aici.

De-a lungul mileniilor, înțelepciunea a fost legată de multe aspecte ale existenței umane. Acțiunile omului înțelept au fost observate cu mare atenție. Înțeleptul știe să asculte, este priceput în vorbire, oferă sfaturi valoroase, știe să tacă. Dar mai este o fațetă a înțelepciunii spre care ne trimite textul din dimineața acesta. Ce vrea să spună oare Biblia prin afirmația că „cel înțelept câștigă suflete”? Să fie vorba de evanghelizare, de câștigarea celuilalt într-o dispută, de abilitatea în negociere sau de convingerea cuiva cu privire la o anumită părere? Probabil putem aplica și așa. Dar cred că aici este vorba despre altceva.

Bibliotecile lumii sunt pline de cărți care tratează problema relațiilor interumane. Rafturile librăriilor găzduiesc titluri care de care mai provocatoare cu privire la gestionarea legăturilor dintre oameni. Nu în zadar s-a scris atât de mult. Pe cât de diferiți suntem, pe atât de interesante și provocatoare sunt interacțiunile noastre unii cu alții. Acesta este motivul pentru care și în domeniul acesta avem nevoie de înțelepciune. Mulți dintre semenii noștri se așteaptă ca lucrurile să meargă bine de la sine. Știm însă din experiență că în domeniul relațiilor lucrurile nu funcționează așa. Nu te poți aștepta să îi apropii pe cei de lângă tine fără a face nimic intenționat și bine gândit. Doar spinii și pălămida cresc de la sine. Pentru a câștiga suflete, este nevoie să ai înțelepciunea de a iubi, a răbda, a ierta. Înțelepciunea trebuie să se vadă în priviri, în gesturi și mai ales în atitudine. Omul care în permanență caută pacea, care uită greșeala celuilalt imediat și pentru totdeauna, care vorbește calm și cald și care, când greșește, știe să ceară iertare are șansa de a gusta dulceața relațiilor frumoase.

Doamne, învață-ne să fim prietenoși și buni cu cei din jurul nostru, așa cum ești Tu cu noi!

Provocare:

Fă din relațiile cu cei din jurul tău o prioritate! Ia-ți timp astăzi să suni un tânăr din biserica ta sau un prieten cu care nu ai mai vorbit de mult!

Claudiu Gâșman
Conferința Banat

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO