„Dar Pavel s-a coborât, s-a repezit spre el, l-a luat în brațe…” (Faptele apostolilor 20:10)

Ascultă ediția audio aici.

„A venit și el la biserică.” Sunt cuvintele părinților care se luptă pentru viețile copiilor lor. Le cunosc „crăpăturile” invizibile ale caracterului prin care se prelinge infecția păcatului. A-i vedea în locul sfânt reprezintă un soi de victorie. Dar…

Pavel, marele apostol, în timpul prezentării, l-a pierdut pe Eutih. Nici renumele lui Pavel, nici omiletica lui, nici atmosfera din sânul comunității nu au stopat tragedia.

Un act sfânt, indiferent cât de bine este pregătit, nu poate controla răspunsul tinerilor. Din acest motiv, Pavel a oprit totul și a făcut un gest pe cât de simplu, pe atât de profund – „a coborât” la Eutih.

Când Primo Levi, supraviețuitor al lagărelor naziste, și-a narat amintirile, nu a putut să treacă peste micuțul Hurbinek. Îl întâlnise cu puțin timp înainte de eliberarea lor din Auschwitz. Avea 3 ani. „Probabil s-a născut în Auschwitz și niciodată nu a văzut un copac. […] Hurbinek, această ființă fără nume, ale cărei brațe minuscule au purtat totuși tatuajul Auschwitz-ului, a murit în primele zile ale lunii martie 1945” (Primo Levi, La tregua, în Opere, Einaudi, Torino, vol. I, p. 228). Între adulți, nu scosese nicio vorbă. Un tânăr maghiar de 15 ani, timp de o săptămână, s-a ocupat de micuțul Hurbinek. Spre surprinderea tuturor, înainte de a se stinge, a reușit să scoată un sunet. Nimeni nu l-a înțeles. Dar, pentru Primo Levi, a reprezentat un pas imens înainte din relieful inuman în care s-au tăvălit ființele umane.

Pavel s-a coborât să aducă la viață un suflet tânăr. Puterea divină, oricât de invocată ar fi, cere implicarea noastră în viața tinerilor. Adevărata trezire a copiilor începe atunci când ne oprim așteptările și investim totul în puterea „coborârii” spre inima lor.

Acum, te poți opri câteva minute. Vezi ce activități sau interese îți devorează atenția! Lasă-le câteva minute și coboară-te spre lumea tinerilor! Încearcă să-i ridici din căderea lor! Nu vei ajunge să realizezi vreo minune fără să spui în rugăciune care este intenția ta.

Roagă-te să observi unde este locul tău în societate și biserică! Reține: nicio acțiune bună nu trebuie să se termine dacă avem tineri pierduți afară! Începe azi o predică reală! Ea poate porni cu „coborârea” ta pe genunchi pentru viața celor tineri.

Provocare:

Fă o listă cu tinerii din familia ta care sunt departe de Dumnezeu! Începe să te rogi pentru ei, apoi adaugă și alte nume! Invită și alte persoane din biserica ta să ți se alăture!

Doru Parașcineț
Conferința Transilvania de Nord

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO