Onisim
Te rog pentru copilul meu pe care l-am născut în lanțurile mele, pentru Onisim, care altădată ți-a fost nefolositor și ție, și mie. (Filimon 10, 11)
Câte lucruri nefolositoare obișnuim să păstrăm, astfel încât casa, curtea devin neîncăpătoare! Căutăm spațiu de depozitare cu scopul de a păstra și cu gândul că poate într-o zi toate acele lucruri ne vor fi utile și necesare.
Istoria dovedește că acea zi întârzie, iar depozitarea costă, este lipsită de eficiență și este de fapt o investiție proastă. Dacă ar fi să definim mintea ca pe un spațiu de depozitare, câte lucruri nefolositoare nu așezăm aici, cu gândul că poate într-o zi le vom folosi! Păstrăm amintiri plăcute și este bine că o facem, dar mai păstrăm și dureri, păcate, poveri, greșelile altora.
Citiți Epistola lui Filimon! Numele Onisim (Folositor) este reprezentativ – fratele despărțit pentru o vreme, dar pe care trebuie să îl ai în veșnicie, a greșit. Greșeala sa este păstrată în memoria familiei lui Filimon. Un sclav care a înșelat așteptările, a furat, și-a neglijat slujba pentru care era retribuit, devine incomod, periculos și chiar nefolositor. L-a întâlnit pe Pavel și s-a produs transformarea – se face util, ba chiar devine copilul lui. Deși locul întâlnirii pare neproductiv pentru transformare, Pavel îl vrea lângă el. Onisim are daruri și calități care îl recomandă pentru a fi în slujba lui Pavel. Chiar și caracterul i-a fost transformat. Pavel este garantul, iar Onisim profită de a doua șansă.
Câte lecții pot fi extrase din această mică epistolă a Bibliei!
Ce amintiri depozitezi în mintea ta – faptul că cineva te-a jignit, ți-a greșit, te-a înșelat sau lucruri bune, constructive?
Ești dispus să oferi o a doua șansă celui care ți-a înșelat așteptările? Timpul înseamnă har, iar ziua de astăzi poate însemna o a doua șansă pentru mulți dintre cei care ți-au fost apropiați.
Poți garanta că lucrarea ta rămâne doar dacă produce efecte folositoare în viața cuiva. Prin ceea ce faci astăzi, transformă-l pe cel de lângă tine din nefolositor în folositor. Și nu uita – așază în mintea ta doar lucrurile care rămân veșnic!
Dragoș Mușat, pastor, Uniunea de Conferințe
Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO