Eu sunt adevărata Viţă… Rămâneţi în Mine şi Eu voi rămâne în voi. După cum mlădiţa nu poate aduce rod de la sine…, tot aşa nici voi nu puteţi să aduceţi rod dacă nu rămâneţi în Mine.

(Ioan 15:1,4)

În lumea noastră se observă o pornire irezistibilă spre diluarea adevărului, spre ambalarea adevărului în cuvinte şi expresii precaute. Eroarea aceasta ne determină să credem că suntem în adevăr în virtutea judecăţii noastre sănătoase şi a argumentelor pe care le aducem, şi nu ca urmare a renaşterii spirituale prin locuirea lăuntrică a lui Isus Hristos. Transformarea lăuntrică nu ţine de consistenţa argumentelor noastre, chiar dacă şi lucrul acesta este important.

A fi creştin adevărat nu înseamnă doar să ai capacitatea de a discuta în mod inteligent despre un subiect. Folosirea inteligenţei în căutarea adevărului nu este o garanţie că suntem creştini sau că vom deveni creştini vreodată. Dialogul despre adevăr îşi are fără îndoială valoarea lui, dar nu putem deveni creştini autentici dacă nu acceptăm personal mântuirea prin Domnul Hristos. Trăsătura distinctivă a religiei creştine este dedicarea şi comuniunea personală cu El. Mântuirea noastră este asigurată de rămânerea în relaţie cu El, şi nu de simpla adoptare a unor convingeri.

Suntem angajaţi trup şi suflet în adevăr numai în măsura în care suntem prinşi de Hristos cum e mlădiţa prinsă de viţă şi cum e braţul prins de corp. Avem nevoie atât de cunoaşterea intelectuală a adevărului, cât şi de angajarea cu toată fiinţa faţă de el, deoarece, dacă ni l-am însuşit doar ca informaţie, concepţia noastră este parţială şi limitată şi nu trăim adevărul în mod efectiv. Tocmai aceasta este problema multora: deşi, la nivel teoretic, ei cred în Dumnezeu, la nivel practic, El nu devine o Fiinţă reală pentru ei. Ei nu au decât argumente.

Crezi că natura – cu munţii, mările, lacurile, pădurile şi florile ei – este frumoasă? Sigur, oricine crede acest lucru. Însă eşti personal impresionat de frumuseţea ei? Crezi în valoarea familiei creştine? Da, dar consideri că familia creştină aduce cea mai mare satisfacţie şi împlinire? Lucrul faţă de care eşti angajat trup şi suflet te schimbă în mod hotărâtor din punct de vedere moral şi spiritual.

Dacă, în cazul relaţiei cu oamenii, prietenia adevărată nu este rezultatul aducerii de argumente, cu atât mai mult lucrul acesta este adevărat în cazul relaţiei cu Dumnezeu.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO