Toate îşi au vremea lor, şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui.

(Eclesiastul 3:1)

Se apropie sfârşitul lunii octombrie şi pe la noi florile ar fi trebuit deja să cedeze în faţa îngheţului de care avem parte, de obicei, în acest moment al anului. Însă contrar obiceiului, o anemonă înfloreşte veselă, răspândindu-şi frumuseţea peste grădina mea. Ca şi când, sfidând sfârşitul de anotimp, această plantă, de una singură, e hotărâtă să dovedească vremea bună de care ne-am tot bucurat. Şi iat-o că înfloreşte toamna, în loc să înflorească primăvara, aşa cum îi stă în fire.

Şi noi avem anotimpurile noastre când credem că e potrivit să acţionăm sau să gândim într-un anume fel. Şi lăsăm ca tinereţea să se transforme în maturitate şi înţelepciune de oameni mari. Când ajungem adulţi, ne dăm seama că aşteptările noastre erau altele. Dintr-odată ne trezim oameni cu cariere şi responsabilităţi de părinţi şi ne confruntăm cu tot felul de provocări. Şi pe măsură ce ne maturizăm, ne aşteptăm ca la „bătrâneţe” să fim mai aşezaţi, mai la locul nostru.

Iar când ieşim din paranteza în care ne-a aşezat societatea, aflăm că poate fi surprinzător să ieşi din tipare, să treci dincolo de aşteptări şi cotidian. Personal, mă bucur să văd diverse faţete ale personalităţii oamenilor pe care ei înşişi le descoperă şi încep să le împărtăşească celorlalţi odată cu începutul toamnei lor. Hotărârea de a continua să trăieşti viaţa la maximum este una dintre cele mai de încurajat. Citind biografiile celor care au devenit oameni de succes, descoperim adesea că mulţi dintre ei au avut cele mai importante realizări dincolo de vârsta la care ne-am aştepta să fie cei mai productivi ani.

Pentru fiecare în parte, dincolo de dorinţa de a ne bucura de oricare anotimp al vieţii în care ne-am afla, împlinirea şi mulţumirea vin atunci când facem tot ce putem mai bine în ce priveşte rolul pe care am ales să ni-1 asumăm. Să alegi să te bucuri de munca şi de familia ta solicită un angajament şi o atitudine de pace. Pace pe care o avem când facem ceea ce ne dorim să facem şi o pace interioară care ne va oferi binecuvântări nespuse.

E un dar preţios şi nepreţuit acela de a permite fiecărei persoane din familia ta să crească şi să se dezvolte la potenţialul pe care îl are. Satisfacţia vine atunci când fiecare şi-a găsit locul lui, loc pe care şi l-a dorit, ştiind că este şi locul pe care Domnul l-ar fi ales pentru el.

EVELYN GLASS

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO