Acum, eu, Nebucadneţar, laud, înalţ şi slăvesc pe Împăratul cerurilor, căci toate lucrările Lui sunt adevărate, toate căile Lui sunt drepte şi El poate să smerească pe cei ce umblă cu mândrie!

(Daniel 4:37)

Cu ocazia unei reuniuni de familie, ne strânseserăm din toate colţurile lumii în oraşul natal din Penang, Malaysia. În drum spre aeroport, unde ne duceam ca să o luăm pe sora mea, am oprit ca să mâncăm într-un local, iar nasul nostru ne semnala că „regele fructelor” se afla prin apropiere. Îi simţeam aroma de la distanţă. Pentru iubitorii de durian, această aromă este incomparabilă. Cel mai bun fruct poate fi detectat de la un kilometru depărtare. Durianul malaysian autentic trebuie cules din copac şi mâncat într-o anumită perioadă de timp. Devine din ce în ce mai dulce, după care îşi pierde din dulceaţă puţin câte puţin, până când aroma aceea incomparabilă se transformă într-o duhoare asemănătoare miasmelor din canalizare.

Gândindu-mă la surorile de peste hotare care urmau să se întoarcă acasă cu o poftă uriaşă de durian proaspăt, le-am cumpărat pe cele mai bune. Dar mai apoi, în maşină, fiica mea a fost îngrozită când a simţit mirosul de durian. Împrumutasem maşina cumnatului meu, iar ea m-a informat că acestuia nu-i plăcea mirosul de durian în maşina lui. De fapt, ea tocmai întâlnise pe cineva care îşi vindea maşina Mercedes-Benz din cauza mirosului urât de durian stricat. Iar la disconfortul meu general s-a adăugat şi faptul că zborul surorii mele avea întârziere. Eram foarte neliniştită datorită fructelor aflate în maşină, prevestind distrugerea unui lucru împrumutat. Desigur, exista varianta să le aruncăm, dar fuseseră atât de scumpe, încât nici nu ne gândeam la aşa ceva – mă gândeam la cost, dar şi la dorinţa mea de a le savura. Cealaltă variantă era să mă rog, aşa că asta am făcut.

Mai târziu, în timp ce savuram fructul, m-am dus cu gândul la aroma dulce a succesului care poate foarte uşor să se transforme într-o miasmă a aroganţei, la fel ca în cazul lui Nebucadneţar. Influenţa lui Daniel l-a făcut pe împărat să-L laude pe Dumnezeu, recunoscând că El i-a binecuvântat împărăţia. Însă nu a trecut mult şi acesta îşi etalează din nou mândria şi aroganţa, declarând că el construise acel regat prin puterea lui. Raportul ne spune că, în aceeaşi clipă, împăratul a înnebunit şi a fost izgonit, trăind ca o fiară sălbatică timp de şapte ani, până când şi-a recăpătat judecata.

Fructele de durian stricate nu se pot transforma înapoi în fructele delicioase care i-au încântat pe cunoscători, dar fiinţelor umane le-a fost dată puterea de a alege şi ocazia de a se pocăi şi a renunţa la părerea foarte bună despre propria persoană. Privind şi cunoscându-L pe Dumnezeu, ne vom da seama de păcătoşenia noastră şi vom preamări bunătatea şi îndurarea Sa pentru neamul omenesc.

SALLY LAMPHOON

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO