Rugaţi-vă neîncetat!

(1 Tesaloniceni 5:17)

Nici nu pusesem bine receptorul în furcă, când Melissa năvăli în biroul meu.
– Am auzit sfârşitul conversaţiei, spuse ea. Ce este EQ, am şi eu unul?
– EQ este prescurtarea de la inteligenţă emoţională [,emotional quotient” în limba engleză], am răspuns eu râzând, şi da, înveţi să devii inteligentă din punct de vedere emoţional.

Intuind care avea să fie următoarea ei întrebare, i-am dat definiţia de bază pe care o folosesc în activitatea mea.
EQ implică abilitatea de a şti când ai un sentiment plăcut, când ai un sentiment neplăcut şi cum să treci de la o stare neplăcută la una plăcută intr-un mod eficient şi sănătos, cu rezultate pozitive.

Melissa se plimba înainte şi înapoi, după cum avea obiceiul atunci când creierul era angajat într-o activitate intensă. (Aceasta fusese o adevărată provocare pentru profesorii ei din gimnaziu, care erau de părere că trebuie să stai nemişcat pentru ca creierul să funcţioneze mai bine. Ei bine, nu şi al Melissei!) In sfârşit, spuse:
– Ieri, la şcoală, un băiat a aruncat o carte pentru că s-a enervat.

– Şi au fost rezultate pozitive în urma acestui gest?
– Băiatul a spus că el se simte mai bine, dar cel pe care l-a lovit cu cartea nu prea. Apoi a adăugat: Nu. Chiar niciun rezultat pozitiv. (Aveam sentimentul că doar ce adăugase expresia aceasta la vocabularul ei în continuă expansiune.)

Plimbări mai lungi. Mai multă gândire. O tăcere mai lungă.

– Am o formulă EQ, anunţă dintr-odată Melissa. N-am ştiut că asta este până astăzi. In unele zile chiar aplic această formulă [încă unul din cuvintele ei noi] foarte des.
– Chiar? am zâmbit eu, privind feţişoara aceea iscoditoare. Despre ce e vorba?
– Când mă simt rău, spun o rugăciune, zâmbesc şi fluier un cântecel vesel. Oricine poate folosi formula mea, este gratuită.

Aceasta chiar pune punctul pe i, am gândit eu. încă un exemplu că ai ce învăţa de la un copil. Şi Pavel cunoştea formula EQ: „Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul. Iarăşi zic: Bucuraţi-vă!” (Filipeni 4:4).
Acum aplic formula EQ a Melissei în fiecare zi. Când nu mă simt bine, spun o rugăciune, zâmbesc şi fluier o melodie veselă. (Bine, de fapt, fredonez o melodie veselă în mintea mea. Depinde unde mă aflu.) Şi tu poţi folosi această formulă EQ. E gratuită.

ARIENE R. TAYLOR

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO