Voi sunteţi lumina lumii.

(Matei 5:14)

Mă aflam în avion, aşteptând ca şi ceilalţi pasageri să se îmbarce, când am auzit o voce de copil la două rânduri în faţa mea: „Cred că cineva tot aşa de mic ca mine a stat aici.” Băieţelul era bucuros că nu trebuia să-şi ajusteze centura de siguranţă, pentru că cine ocupase locul respectiv înainte fusese de aceeaşi mărime.

Poţi cunoaşte foarte bine o persoană după felul în care arată camera, baia, casa, maşina sau locul de muncă, după ce le-a părăsit. Oricine intră într-o cameră ce tocmai a fost eliberată sau într-un mediu în care a fost mai înainte cineva îşi poate face o părere dacă acea persoană este curată sau nu, dacă este organizată sau nu. Dacă observi ce reviste lasă oamenii în urma lor, îţi poţi da seama dacă mintea le este ocupată cu lucruri spirituale, lite­ratură de ficţiune sau biografii şi dacă sunt interesaţi de ştiinţe, sport sau artă. Dacă deschizi frigiderul cuiva, ştii dacă foloseşte produse fast-food sau mâncare nesănătoasă, dacă îi plac fructele şi legumele şi chiar poţi trage concluzia dacă este vegetarian sau vegan. După modul în care unii aleg să se distreze, îţi poţi da seama pe ce dau banii: filme la cinema, teatru sau jocuri video. Sunt interesaţi de artă şi muzee? Uită-te pe rafturile şi pereţii casei lor. Cu siguranţă lăsăm o amprentă oriunde mergem.

Ca femeie creştină, care este amprenta ta? Spun colegii de muncă des­pre tine că eşti harnică şi conştiincioasă, încercând mereu să-ţi faci lucrul cât mai bine? Spun oamenii despre tine că trebuie să fii creştină, deşi n-ai deschis niciodată gura să le ţii vreo predică? Sau vor trage concluzia că eşti necredincioasă după cuvintele şi acţiunile pe care le ai faţă de ei?

Isus ne atrage atenţia: „Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri” (Matei 5:16). Copiii noştri ştiu un cântecel pe care cred că majoritatea dintre noi îl cunoaştem. Vă invit să-l cântăm în fiecare zi şi să ne reamintească de faptul că în viaţa noastră de creştini trebuie să lumi­năm: „O lumină mică sunt, vreau să luminez… Nu vreau să stau sub obroc, vreau să luminez… Cel rău suflă să mă sting, vreau să lumine… Până când vei reveni, vreau să luminez.”

Textul din Ioan 1:7 rezumă într-un singur verset misiunea lui Ioan Bote­zătorul: „El a venit ca martor ca să mărturisească despre Lumină, pentru ca toţi să creadă prin el.” Aşa cum Ioan Botezătorul a venit să mărturisească despre Lumină, să facem şi noi la fel prin alegerile noastre zilnice.

SHARON MICHAEL PALMER

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO