Pe cel ce va birui, îl voi face un stâlp în Templul Dumnezeului Meu şi nu va mai ieşi afară din el. Voi scrie pe el Numele Dumnezeului Meu şi numele cetăţii Dumnezeului Meu, Noul Ierusalim, care are să se pogoare din cer, de la Dumnezeul Meu, şi Numele Meu cel nou.

(Apocalipsa 3:12)

Sunt fascinată de numele unor locuri şi mă-ntreb de unde provin. Eu lo­cuiesc în Loveland (Ţinutul dragostei) – un nume frumos pentru o localitate. A fost numită astfel după unul dintre primii săi locuitorii, iar acum este cu­ noscută ca Sweetheart City (Oraşul Îndrăgostiţilor). Când locuiam în Wyo­ming, mergeam adesea la Ten Sleep (Zece Somnuri). Ştiu că numele i-a fost dat de indienii americani, pentru că aveai nevoie de zece perioade de somn bune ca să ajungi de la o tabără la alta, dar eu m-am întrebat întotdeauna de la ce vine Crazy Woman Gulch (Femeia Nebună şi Nesocotită). Oare ce s-a întâmplat acolo? Când am locuit în Alaska, am auzit de oraşul Chicken (Pui). Povestea spune că au vrut să-l numească Ptarmigan, dar n-au ştiut cum se pronuntă numele acelei păsări, aşa că au rămas la Chicken.

Călătorind in statul Nebraska, mă gândeam la diverse nume. În cazul unora, e uşor să-ţi dai seama de unde vin, cum ar fi Lincoln, Beaver Cros­ sing (Trecerea Castorului) sau Pleasant Dale (Vâlceaua Minunată). Dar ce spuneţi de Utica? Oare primii locuitori să fi trăit în Utica, New York? Cum de există o localitate cu acelaşi nume, Waco, în două state diferite, Nebraska şi Texas? Au ele vreun numitor comun? Îmi place să mă uit la numele loca­lităţilor pe hartă. Care sunt denumiri indiene, care spaniole şi ce înseamnă fiecare? Sunt multe localităţi care poartă numele unor persoane renumite, dar sunt şi unele cu nume obişnuite, însă toate sunt nume semnificative.

Şi atât de multe nume care te intrigă! Soţul meu şi cu mine întotdeauna ne amuzăm pe seama numelui Wahoo, Nebraska – sună atât de exuberant! De ce ar da cineva un astfel de nume oraşului? Şi de unde crezi tu că vine War Axe (Securea Războiului)? Călătorind înapoi în statul Colorado, am trecut pe lângă Red Lion Road (Drumul Leului Roşcat). Ce fel de leu roşcat s-o fi văzut pe acele înălţimi? Ce poveste se află în spatele acestui nume?

În Apocalipsa 2:17, apostolul Ioan scrie că „celui ce va birui îi voi da să mănânce din mana ascunsă şi-i voi da o piatră albă şi pe piatra aceasta este scris un nume nou, pe care nu-l ştie nimeni decât acela care-l primeşte”. Mă-ntreb pe ce criterii vor fi alese acele nume? În funcţie de caracter? O în­ cercare sau o provocare depăşită? Sau va avea de-a face cu lucrarea în care am slujit? Oricare ar fi criteriul, e un nume pe care mi-l doresc cu-adevărat!

Care crezi că va fi numele tău?

ARDIS DICK STENBAKKEN

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO