El va şterge orice lacrimă din ochii lor. Şi moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tânguire, nici ţipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut.

(Apocalipsa 21:4)

Mirosul uleiului presat şi al gelului de păr Apex mi-a umplut nările în timp ce stăteam în camera mortuară, aşteptând ca ultimele pregătiri să fie făcute şi corpul mamei să fie gata pentru înmormântare. Mirosul mă purta înapoi la zilele copilăriei. Mama obişnuia să încălzească nişte cleşti de fier pe plită cu care îmi îndrepta părul creţ, făcându-l mătăsos şi drept, ase­menea părului unei păpuşi. Mi-au venit în minte toţi anii aceia în care am dezvoltat o relaţie mamă-fiică – 60 de ani în care am fost legate una de alta.

Crescând, nu i-am dat prea multe bătăi de cap. Primul moment de răzvră­tire adolescentină a fost la vârsta de 18 ani, când mi-am tuns părul scurt. Am avut cu ea câteva conflicte pe subiectul părului, pentru că ea credea că femeile nu ar trebui să-şi taie părul. Şi totuşi, la acel moment, mă apropiam deja de vârsta adultă. I-am dăruit mamei primul nepot, născut chiar de ziua ei. Şi ei doi au avut o relaţie frumoasă. Cu adevărat, mamele ne ajută să tre­cem cu bine prin momentele grele din viaţă. Mama a murit în săptămâna în care era celebrată Ziua Mamei, după o boală îndelungată. În timp ce mulţi se adunau pentru a sărbători Ziua Mamei, eu, împreună cu familia, făceam pregătiri pentru funeraliile mamei. Şi mă-ntrebam cine avea să mă mai ajute să trec prin momentele dificile din viaţă dacă ea nu mai era?

La câteva luni după moartea ei, L-am rugat pe Dumnezeu să-mi dea un lucru palpabil care să-mi reamintească de dragostea ei preţioasă. Şi, în timp ce făceam curat printre lucrurile ei, am dat peste Biblia pe care i-o dăruisem eu cu 30 de ani în urmă. Scrisese pe paginile ei anumite remarci şi chiar fă­cuse unele desene pe marginea lor. Iar înăuntru am găsit tăieturi din ziare, felicitări, scrisori şi fotografii. Era răspunsul la rugăciunea mea. Am dat şi peste o fotografie cu bunica ei maternă între paginile cărţii Apocalipsa, unde încercuise textul de astăzi. Această Biblie este foarte preţioasă pentru mine, deoarece constituie o adevărată hartă a umblării ei creştine.

Multe femei sunt lăudate pe paginile Bibliei, dar există şi astăzi „mame în Israel” cărora le putem arăta preţuirea noastră în fiecare zi. Poate că unele dintre ele nu sunt mamele noastre biologice, dar au fost mereu o bi­necuvântare pe cărarea vieţii noastre. Haideţi să le preţuim pe ele şi pe noi, una pe alta.

FARTEMA M FAGIN

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO