Socrul lui Moise i-a zis: „Ce faci tu nu este bine. Te istovești singur și vei istovi și poporul acesta, care este cu tine, căci lucrul este mai presus de puterile tale și nu-l vei putea face singur.”
Exodul 18:17,18
Atunci când părinții noștri îmbătrânesc sau au probleme grave de sănătate, ne asumăm adesea responsabilitatea pentru îngrijirea lor. Deși putem fi motivați de dragostea și recunoștința noastră pentru tot ceea ce au făcut pentru noi, există unele provocări cu care îngrijitorii vor trebui să se confrunte. Problemele pot apărea atunci când viețile noastre sunt deja pline de responsabilități, cum ar fi munca, familia, propria sănătate și limitările. Atunci când adăugăm încă o grijă, care în multe cazuri este 24/7/365, aceasta ne poate epuiza fizic și emoțional, până când ne atingem limita și ne punem în pericol propria sănătate.
Chiar dacă suntem singuri și nu lucrăm, faptul că viața noastră se învârte în jurul îngrijirii exclusive a părinților noștri poate duce, în cele din urmă, la apariția sindromului de îngrijitor, lăsându-ne epuizați sau îmbolnăvindu-ne grav. Alte simptome ale acestui sindrom includ stresul, anxietatea, oboseala, tristețea, somnul puțin, frustrarea, sentimentul de copleșire, depresia, sentimentele de vinovăție și furia. Se poate manifesta chiar și prin dureri fizice, dureri musculare, dureri de cap și multe altele.
Problema devine și mai gravă atunci când membrii familiei nu sunt disponibili pentru a ajuta pe rând sau când nu există bani pentru a angaja pe cineva ca ajutor. În ciuda acestui fapt, trebuie să căutăm un fel de ajutor. Nu este ușor să fii îngrijitor.
O altă problemă cu care se confruntă îngrijitorii este sentimentul de vinovăție atunci când deleagă o parte din îngrijire unei alte persoane. Trebuie să ne amintim că suntem un templu al Duhului Sfânt și că trebuie să avem grijă de noi înșine, pentru binele părinților noștri, dar și al familiilor noastre. Pentru a continua să îi sprijinim, trebuie să realizăm că nu putem face acest lucru singuri. Dacă ne prăbușim de epuizare, toată lumea pierde.
Exemplul lui Moise ne oferă un sfat înțelept. Poate că Dumnezeu îți șoptește: „Lucrul este mai presus de puterile tale și nu-l vei putea face singur” (Exodul 18:18). Atunci roagă-L să-ți arate unde poți găsi ajutor. El îți va oferi puterea și înțelepciunea de care ai nevoie. El te va purta prin această perioadă dificilă. Nu uitați, aveți grijă de cel care îngrijește și toată lumea va fi binecuvântată!