Îmi pusesem nădejdea în Domnul, și El S-a plecat spre mine, mi-a ascultat strigătele.
Psalmii 40:1
Ascultă ediția audio aici.
Dacă suntem părinți buni, ni se oferă multe șanse de a înțelege adevărata definiție a răbdării și nenumărate ocazii de a pune în practică ce învățăm. Educația trebuie să însemne mai mult decât teorie. Educația este eminamente practică.
Acum ceva timp am întrebat-o pe fiica noastră cea mică ce înseamnă pentru ea să avem răbdare cu ea. „Liniște”, a fost răspunsul ei. Acest lucru ne-a făcut să ne examinăm pe noi înșine și nivelul răbdării noastre cu ea. Oare strigam și țipam la ea pentru a-i atrage atenția atunci când ne pierdeam răbdarea?
Atunci când suntem cuprinși de nerăbdare trebuie să vedem cum transmitem noi mesajele în astfel de situații tensionate. „Neliniștea din inima omului îl doboară, dar o vorbă bună îl înveselește” (Proverbele 12:25). Exersarea răbdării ne va ajuta să evităm reacțiile impulsive și ne va da o stare rațională propice deciziilor bune. Nu este ușor să îți dezvolți răbdarea atunci când te confrunți cu situații tensionate, în mod special dacă nu ți-ai exersat consecvent această trăsătură de caracter.
Este important să ne punem ținte în vederea schimbării comportamentului negativ și a dobândirii de rezultate pozitive. Orice pas pentru a corecta o situație dificilă presupune a accepta faptul că există o problemă. Fiica noastră era îngrijorată de comunicarea negativă din sânul familiei, așa că am recunoscut că era nevoie de o schimbare pentru a reorienta dinamica familiei. După ce am recunoscut problema, trebuia să implementăm măsurile. Este important și încurajator să conștientizăm că putem învăța cum să ne îmbunătățim viața odată ce ne dorim o schimbare.
Ca părinți, trebuie să fim atenți la orice problemă care poate periclita comunicarea pozitivă din interiorul familiei. Folosiți întâlnirile de familie ca instrument de măsurare a rezultatelor. Amintiți-vă să vă concentrați pe obiectivele și îngrijorările familiei.
Doamne, Te rog, dă-ne înțelepciune în fiecare decizie pe care o luăm pentru copiii noștri și binecuvântează-ne casa cu răbdare atunci când comunicăm în momentele tensionate, dar și în cele lipsite de griji!