[marţi, 23 iunie] Isus şi Scriptura
3. Ce mesaj puternic ne prezintă Isus despre relaţia Sa cu Biblia?
Ioan 5:45-47
”45 Să nu credeţi că Vă voi învinui înaintea Tatălui; este cine să vă învinuiască: Moise, în care v-aţi pus nădejdea. 46 Căci, dacă aţi crede pe Moise, M-aţi crede şi pe Mine, pentru că el a scris despre Mine. 47 Dar, dacă nu credeţi cele scrise de el, cum veţi crede cuvintele Mele?””
Unii oameni susțin că atunci când a vorbit, Isus a pus în contrast cuvintele Sale și cuvintele Scripturii, așa cum le găsim în Vechiul Testament, și că a pus cuvintele Lui mai presus de cuvintele Scripturii.
În Noul Testament citim că Isus a spus: „Ați auzit că s-a zis… Dar Eu vă spun…” (Matei 5:43,44; compară cu Matei :21,22,27,28,33,34,38,39). Când a rostit bine cunoscuta Predică de pe Muntele Fericirilor, Isus nu a încercat să desființeze Vechiul Testament sau să renunțe la el, așa cum pretind unii, ci a răspuns la diverse interpretări ale Scripturii și la tradițiile orale folosite de unii învățători ai acelor zile pentru a justifica un anume comportament față de semeni, comportament pe care Dumnezeu nu îl cerea, nici nu îl tolera, de exemplu ura față de vrăjmași (Matei 5:43).
Isus nu a desființat Vechiul Testament în niciun fel și nici nu i-a subminat autoritatea. Din contră, chiar Vechiul Testament demonstrează cine este El. Însă El a întărit semnificația afirmațiilor Vechiului Testament îndreptându-ne atenția la intențiile lui Dumnezeu.
A te folosi de autoritatea lui Isus pentru a descalifica Sfânta Scriptură sau pentru a denigra unele părți din Biblie ca fiind neinspirate este probabil o formă foarte subtilă și, posibil, cea mai periculoasă formă de critică a Scripturii, deoarece se face chiar în Numele lui Isus. Noi avem exemplul Său și putem vedea cum a întărit El autoritatea Scripturilor care, în zilele Sale, cuprindeau doar Vechiul Testament.
Isus a înălțat Scriptura în mod constant ca fiind un ghid de încredere. De fapt, în Predica de pe Munte El afirmă cu claritate: „Să nu credeți că am venit să stric Legea sau Prorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc” (Matei 5:17). El continuă și spune că oricine „va strica una din cele mai mici din aceste porunci și va învăța pe oameni așa, va fi chemat cel mai mic în Împărăția cerurilor” (vers. 19).
Care sunt câteva învățături-cheie care își au temelia în Vechiul Testament?
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO