După cum Iane şi Iambre s-au împotrivit lui Moise, tot aşa şi oamenii aceştia se împotrivesc adevărului, ca unii care sunt stricaţi la minte şi osândiţi în ceea ce priveşte credinţa. (2 Timotei 3:8)

Pavel vorbeşte aici despre anumiţi învăţători care propovăduiau învăţături false şi care se împotrivesc adevărului la fel cum „Iane şi Iambre s-au împotrivit lui Moise”. Aceste nume nu apar în Vechiul Testament, dar aluziile extrabiblice arată că este vorba de vrăjitorii egipteni din Exodul 7 şi 8. Aceste personaje au fost identificate în mai multe scrieri antice sub diferite nume asemănătoare celor amintite de Pavel. Este clar că aici sunt folosite pentru că înţelegerea populară din acea vreme era că unii se împotrivesc adevărului doar pentru a-şi conserva propria poziţie sau convingere, la fel ca vrăjitorii lui faraon, care nu vedeau cu ochi buni minunile făcute de Moise. La fel ca ei, cei despre care vorbeşte Pavel aici au profitat de slăbiciunea convingerilor unora ca să prezinte în mod plauzibil o parodie a adevărului.

Probabil că deja te-ai gândit la ceva cunoscuţi care se potrivesc descrierii de mai sus. În dimineaţa asta te provoc să gândeşti puţin diferit. Aruncă listele, nu te mai gândi la alţii. Trage obloanele gândirii spre exterior şi caută în tine. Cât de deschis eşti să îţi corectezi vreo convingere greşită, vreo noutate care îţi pune în pericol poziţia? Dacă ai de ales între a-ţi schimba o convingere greşită şi a te încăpăţâna să rămâi cu ea, ce vei alege? De câte ori eşti considerat de alţii proverbialul „Gică Contra”?

De obicei există foarte multe moduri de a face ceva. Probabil 90% din populaţie va face acel lucru în acelaşi fel, posibil greşit. Alţii 9% îl vor face diferit şi mult mai eficient decât ceilalţi 90%. Mai rămân 1% care vor face total diferit acel lucru faţă de toţi ceilalţi, nu pentru că au o soluţie mai bună, ci pentru că li se pare mai interesant să fie diferiţi, originali şi imposibil de geniali.

„Există pericolul ca oamenii să piardă din vedere adevărurile importante pentru acest timp şi să caute lucruri noi, ciudate şi atrăgătoare. Sunt oameni care le prezintă altora adevărul, dar nu-şi corectează propriul comportament înaintea lui Dumnezeu… Aceşti oameni nu au curajul moral de a face lucrurile care ar fi spre binele lor. Ei nu văd nicio nevoie de reformă şi, în felul acesta, resping cuvintele Domnului şi îi urăsc pe aceia care îi mustră la poarta cetăţii.” (Mărturii pentru pastori, p. 408.1)

Roagă-te azi să nu fii unul dintre ei! Ascultă-l pe înţelept: „Cumpără adevărul şi nu-l vinde…” (Proverbele 23:23). Dumnezeu să ne ajute pe toţi!

Rubin Atomei, asistent Departamentul Tineret, Conferinţa Moldova

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO