[sâmbătă, 2 martie] Lecțiile trecutului

 

 

Text de memorat: 

 

Psalmii 78:3,4

„3 Ce am auzit, ce ştim, ce ne-au povestit părinţii noştri, 4 nu vom ascunde de copiii lor, ci vom vesti neamului de oameni care va veni laudele Domnului, puterea Lui şi minunile pe care le-a făcut”.

 

În mulți psalmi, lauda ia forma narării actelor puternice ale lui Dumnezeu de salvare. Acești psalmi sunt adeseori numiți „psalmii istoriei mântuirii” sau „psalmi istorici”. În unii dintre ei se face apel la cei din poporul lui Dumnezeu să învețe din istoria lor, în mod special din greșelile lor și ale strămoșilor. Alți psalmi istorici au o notă predominant imnică, ce evidențiază faptele glorioase trecute ale lui Dumnezeu pentru poporul Său, care întăresc încrederea în Domnul, care este devotat și capabil să îi elibereze de greutățile lor din prezent.

 

Farmecul psalmilor istorici este că ne ajută să ne vedem viața ca parte a istoriei poporului lui Dumnezeu și să ne asumăm acest trecut. Întrucât prin Hristos am fost adoptați în familia poporului istoric al lui Dumnezeu (Romani 8:15; 9:24-26; Galateni 4:6,7), moștenirea istorică a poporului Israel din vechime este, fără îndoială, afirmarea descendenței noastre spirituale. Prin urmare, putem și ar trebui să învățăm din trecutul poporului Israel, care este și al nostru.

 

Scopul final este să conștientizăm că fiecare generație din poporul lui Dumnezeu joacă un rol mic, dar semnificativ în marea desfășurare istorică a scopurilor suverane ale lui Dumnezeu din marea luptă.

 

 

Studiu zilnic

 

Biblia: Ieremia 28 – 34
1. Pe cine a fript împăratul Babilonului în foc?
2. Cine este întâiul născut al Domnului?
3. Cu ce va însămânța Domnul casa lui Israel și a lui Iuda?
4. Ce nu-I trecuse Domnului prin gând?

 

Ellen G. White: „Divina vindecare”, capitolul „Igiena printre israeliți”
5. Ce avantaje aveau israeliții fiind în aer liber în pustiu?

 

 

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO