[luni, 16 august] Tratarea problemei de la rădăcină

 

 

Slăbănogul fusese coborât și adus în prezența lui Isus și toți ochii erau îndreptați spre Învățătorului. Avea El să vindece un păcătos considerat astfel de toți? Avea El să rostească un cuvânt prin care să alunge boala?

 

2. Cum procedează Isus în privința vindecării slăbănogului? Care este primul lucru pe care îl face pentru bolnav?

 

Marcu 2:5-12

„5 Când le-a văzut Isus credinţa, a zis slăbănogului: „Fiule, păcatele îţi sunt iertate!” 6 Unii din cărturari, care erau de faţă, se gândeau în inimile lor: 7 „Cum vorbeşte Omul acesta astfel? Huleşte! Cine poate să ierte păcatele decât numai Dumnezeu?” 8 Îndată, Isus a cunoscut, prin duhul Său, că ei gândeau astfel în ei şi le-a zis: „Pentru ce aveţi astfel de gânduri în inimile voastre? 9 Ce este mai lesne, a zice slăbănogului: ‘Păcatele îţi sunt iertate’ ori a zice: ‘Scoală-te, ridică-ţi patul şi umblă’? 10 Dar, ca să ştiţi că Fiul omului are putere pe pământ să ierte păcatele, 11 Ţie îţi poruncesc”, a zis El slăbănogului, „scoală-te, ridică-ţi patul şi du-te acasă.” 12 Şi îndată, slăbănogul s-a sculat, şi-a ridicat patul şi a ieşit afară în faţa tuturor; aşa că toţi au rămas uimiţi şi slăveau pe Dumnezeu şi ziceau: „Niciodată n-am văzut aşa ceva!””

 

Pentru că de cele mai multe ori nu suntem conștienți de boală înainte de a-i observa simptomele, ne gândim la boală ca fiind doar niște simptome. Credem că dacă scăpăm de simptome înseamnă că ne-am vindecat. Isus abordează boala diferit. El știe care este rădăcina tuturor suferințelor și bolilor și vrea să o trateze pe aceasta mai întâi.

 

În cazul slăbănogului, în loc să trateze imediat efectele evidente ale bolii, Isus merge direct la rădăcina a ceea ce îl apasă pe om cel mai mult. Slăbănogul simte greutatea propriei vine și a separării de Dumnezeu mai cumplit decât își simte boala. Un om care se odihnește în Dumnezeu este în stare să îndure orice fel de suferință fizică s-ar abate asupra lui în lumea aceasta bolnavă de păcat. Prin urmare, Isus merge direct la rădăcină și îi oferă mai întâi iertare.

 

Liderii religioși sunt șocați când Îl aud pe Isus rostind cuvintele de iertare. Ca răspuns la acuzațiile lor nerostite, Isus pune o întrebare.

 

3. Ce provocare le lansează Isus cărturarilor în versetele de mai jos? Ce problemă abordează El de fapt?

 

Marcu 2:8,9

„8 Îndată, Isus a cunoscut, prin duhul Său, că ei gândeau astfel în ei şi le-a zis: „Pentru ce aveţi astfel de gânduri în inimile voastre? 9 Ce este mai lesne, a zice slăbănogului: ‘Păcatele îţi sunt iertate’ ori a zice: ‘Scoală-te, ridică-ţi patul şi umblă’?”

 

Este ușor să vorbești, dar nu și când Dumnezeu vorbește. Prin cuvântul plin de putere al lui Dumnezeu, toate lucrurile au luat ființă (Geneza 1). Deși iertarea nu este ceva ce putem vedea, ea este scumpă. Iertarea a costat viața Fiului lui Dumnezeu pe cruce. Orice altceva este secundar. Pentru a demonstra puterea și realitatea iertării, Isus alege după aceea să-l vindece pe slăbănog.

 

Dumnezeu vrea să ne vindece mai întâi pe dinăuntru. Apoi, El alege uneori să ne dea vindecare fizică imediată, ca în cazul slăbănogului, sau, alteori, va trebui să așteptăm dimineața învierii pentru a avea parte de vindecarea fizică. Oricum ar fi, Salvatorul nostru vrea să ne putem odihni în asigurarea dragostei și a harului Său chiar acum, chiar și în mijlocul suferinței.

 

Cum putem găsi odihnă și pace chiar și atunci când rugăciunile noastre nu primesc răspuns, cel puțin acum?

 

 

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO