[sâmbătă, 18 aprilie] Biblia – sursa de autoritate a credinței noastre

 

 

Text de memorat:

 

Isaia 8:20

”La lege şi la mărturie!” Căci dacă nu vor vorbi aşa, nu vor mai răsări zorile pentru poporul acesta.”

 

Nu există biserică creștină care să nu folosească Scriptura pentru a­-și susține crezurile. Totuși, rolul și autoritatea Scripturii în teologie nu sunt aceleași în toate bisericile. Din contră, acestea pot varia foarte mult de la o biserică la alta. Este un subiect important, dar complex, pe care îl vom explora analizând cinci surse diferite care au un impact important asupra modului în care interpretăm Scriptura: tradiția, experiența, cultura, gândirea și însăși Biblia.

 

Aceste surse joacă un rol semnificativ în teologia fiecărei biserici creștine. Fiecare dintre noi face parte dintr­-o cultură, un grup social, care are tradiții specifice și faptul acesta are un impact asupra noastră. Cu toții avem experiențe care ne modelează gândirea și ne influențează percepția. Cu toții avem o minte cu care gândim și care ne ajută să evaluăm lucrurile. Cu toții am citit Biblia și o folosim pentru a­-L înțelege pe Dumnezeu și voia Sa.

 

Care dintre aceste surse ne oferă cea mai bună interpretare a Bibliei sau în ce combinație și cum sunt folosite aceste surse în relație unele cu altele? Dacă acordăm prioritate unei surse sau unor surse putem ajunge la anumite idei și rezultate diferite și, în cele din urmă, aceasta va hotărî direcția întregii teologii a bisericii.

 

 

Studiu la rând:

 

Biblia: Psalmii 69–75 
1. Ce aștepta psalmistul degeaba?
2. Ce „margini” nu cunoștea psalmistul?
3. Care era fericirea psalmistului?
4. Ce lipsă deplângea psalmistul, din cauza căreia „nimeni nu mai știa până când…?”

 

Ellen G. White, ”Evanghelizare”, subcapitolul „Solia şi prezentarea ei”
5. Care este efectul predicilor care conțin multe argumente?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO