Studiul 4

15 octombrie 2011

Pentru studiul de săptămâna aceasta, citeşte: Galateni 2,15-21; Efeseni 2,12; Filipeni 3,9; Romani 3,10-20; Geneza15,5.6; Romani 3,8.

Text de memorat: „Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc…dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit şi S-a dat pe Sine Însuşi pentru mine.” (Galateni 2,20)

Sabat după-amiază

După cum am văzut săptămâna trecută, Pavel l-a înfruntat public pe Petru, în Antiohia, din cauza decalajului dintre credinţa pe care o predica şi comportamentul pe care-l avea. Decizia lui Petru de a nu mai sta la masă cu foştii păgâni le transmitea acestora mesajul că erau, în cel mai bun caz, nişte creştini de clasă inferioară. Fapta lui lăsa să se înţeleagă că păgânii trebuiau să se supună ritualului circumciziei, dacă îşi doreau în mod real să facă parte din familia lui Dumnezeu şi să se bucure de binecuvântările părtăşiei depline.

Ce i-a spus Pavel lui Petru în acea situaţie tensionată? În studiul de săptămâna aceasta, ne vom opri asupra pasajului care sintetizează reacţia lui Pavel. Este unul dintre pasajele cele mai condensate din Noul Testament şi este deosebit de semnificativ, deoarece ne face cunoştinţă pentru prima dată cu câteva cuvinte şi expresii fundamentale atât pentru înţelegerea Evangheliei, cât şi a restului Epistolei lui Pavel către galateni. Printre aceste cuvinte şi expresii-cheie sunt următoarele: socotiţi neprihăniţi, neprihănirea, faptele Legii, am crezut, credinţa în Isus.

Ce înţelege Pavel prin aceste cuvinte şi cum ne ajută ele să înţelegem Planul de Mântuire?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO