Întrucât edomiţii (urmaşii lui Esau) nu au fost de acord să îi lase să le traverseze ţara, israeliţii au fost nevoiţi să facă un ocol (Num. 20,14-21). Teritoriul locuit de edomiţi se întindea la sud de Marea Moartă până la Golful Aqaba.

3. Care erau nemulţumirile israeliţilor? Gândeşte-te prin câte au trecut şi la tot ce li s-a întâmplat. Erau întemeiate nemulţumirile lor? Num. 21,1-5

Chiar dacă ei socoteau că au motive să cârtească, Domnul nu era deloc de acord cu ei. Până la urmă, în tot timpul călătoriei lor, au fost păziţi, zi de zi, prin minuni ale harului Său. Au avut apă suficientă, deşi se aflau în deşert; aveau pâine din cer, hrana îngerilor (Ps. 78,25); se bucurau de pace şi siguranţă sub stâlpul de nor în timpul zilei şi sub stâlpul de foc în timpul nopţii. Între ei, nimeni nu era bolnav. Picioarele nu li s-au umflat din cauza drumului lung şi nici hainele nu li s-au învechit (Deut. 8,3.4; Ps. 105,37). Este adevărat că au avut lupte, probleme, temeri, aşa cum avem şi noi. Dar, fiindcă se gândeau numai la greutăţi, au uitat binecuvântările divine pe care le-au primit un timp atât de îndelungat. Poate că problema lor era aceasta: se obişnuiseră atât de mult cu îndurarea, harul şi providenţa lui Dumnezeu, încât ajunseseră să creadă că li se cuvin. Şi, socotind că acestea trebuiau să vină de la sine, a fost foarte uşor să le dea uitării.

4. Ce lucruri crezi că „ţi se cuvin” în viaţă? De ce este aceasta o atitudine nechibzuită?

Singurul remediu este să-I mulţumim Domnului zilnic pentru ceea ce primim de la El. Din acest motiv este important să-L lăudăm. Dumnezeu nu are nevoie de laudele noastre; noi avem nevoie să-L lăudăm cât mai mult, fiindcă în felul acesta ne aducem aminte mereu de motivele pentru care trebuie să-I fim recunoscători.

Compune un psalm de laudă. Aminteşte toate lucrurile pentru care eşti recunoscător. Repetă-l zi de zi şi, dacă este posibil, cântă-l. Cum te ajută acest lucru să nu cazi în păcatul nerecunoştinţei şi în capcanele în care te poate duce acesta?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO