Creatorul a stabilit legătura căsătoriei în Eden, creându-l pe om „parte bărbătească” şi „parte femeiască” şi sărbătorind unirea lor (Gen. 1,26-28; 2,21-24). Două precepte din Decalog, porunca a şaptea şi a zecea, protejau instituţia căsătoriei. În sistemul teocratic, infidelitatea se pedepsea cu moartea ambelor părţi implicate (Lev. 20,10).

6. Cum înţelegem Numeri 5,11-31?

Domnul a intenţionat, în mod evident, să sublinieze gravitatea infidelităţii conjugale, care este principala cauză a instabilităţii familiei.

În această procedură, care includea şi un element supranatural, atenţia era îndreptată asupra băuturii amare. Apa era sfântă; la fel şi podeaua de unde preotul lua ţărâna. Apa sfinţită şi ţărâna nu făceau ca apa să capete gust amar; ci, în felul acesta, se dorea să se sublinieze sfinţenia ei. Pedepsele sau blestemele scrise, care erau spălate cu apă, simbolizau amărăciunea pe care putea să o aducă ea.Tot ce conta era dacă femeia era sfântă (nevinovată) sau nesfântă (vinovată). Dacă cele sfinte veneau în contact cu ceva nesfânt, atunci pedeapsa era inevitabilă. Dacă cele sfinte veneau în contact cu nevinovăţia, atunci biruia armonia.– Raymond Brown, The Message of Numbers [Mesajul cărţii Numeri] (Liecester, England: Inter-Varsity Press, 2002), pag. 46.

Procedura aceasta, care nouă ni se poate părea ciudată, nu conţinea nimic magic. Din contră, ea era un mijloc vizual concret care îi putea impresiona pe israeliţii proaspăt ieşiţi din sclavie. Nu apa, ci Domnul citea inima femeii şi o pedepsea sau o declara nevinovată.

7. Era această procedură şi un mijloc de protecţie a femeii, care putea să fie victima geloziei nefondate a soţului ei?

Oricât de ciudată ni s-ar părea, procedura aceasta ne arată cât de important este angajamentul căsătoriei în ochii lui Dumnezeu. Numai Dumnezeu ştie câtă durere şi câte probleme aduce infidelitatea conjugală în familie. Cât de tragic este că, în atât de multe zone ale lumii, angajamentul căsătoriei nu este cu mult mai sfânt decât acordul încheiat printr-o strângere de mână!

Ce poţi face, ce decizii poţi lua ca să ai o inimă curată?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO