An de an, sute de mii de predici sunt rostite si uitate aproape imediat. Unele mai raman in amintire pentru un timp, dar apoi trec si ele in uitare. De ce este nevoie pentru ca o predica sa fie nu numai amintita si citata vreme de doua mii de ani, ci chiar identificata dupa locul in care a fost rostita? O astfel de predica este Predica de pe Munte. In timpul Primului Razboi Mondial, Societatea Prietenilor a tiparit Predica de pe Munte ca o brosura separata, fara niciun alt comentariu, pentru a o distribui intre militarii fortelor aliate. Dar atat guvernul francez, cat si cel britanic au interzis distribuirea ei in mijlocul trupelor proprii. In definitiv, o predica de felul acesta, care le spune oamenilor sa-si iubeasca dusmanii, nu este tocmai ceea ce ai vrea sa citeasca soldatii din linia intai!
1. Citeste Fericirile (Mat. 5,3-12). Care aspecte ti se par cele mai pline de semnificatie pentru experientele prin care treci in prezent?
In Fericiri exista anumite elemente care descriu o situatie in care este posibil sa ne gasim fara voia noastra. De exemplu, o persoana care „plange” nu cauta cu tot dinadinsul aceasta stare. Dar blandeţea (sau, mai corect tradus, smerenia) trebuie sa o cautam; asa cum spune profetul: „Cautati dreptatea, cautati smerenia” (Ţef. 2,3). Sa fii flamand si insetat dupa neprihanire nu este o stare fireasca, naturala pentru noi, oamenii. Nici nu o putem realiza singuri, dar suntem sfatuiti sa o cautam.
2. Fa un scurt rezumat al urmatoarelor invataturi care apar (printre altele) in restul predicii:
a. Influenta noastra in societate (Mat. 5,13-16) _________________________
b. Legea lui Dumnezeu (Mat. 5,17-20) ________________________________
c. Religia inimii (Mat. 5,21-30) ______________________________________
d. Divortul (Mat. 5,31.32) __________________________________________
e. Razbunarea (Mat. 5,38-42) _______________________________________
f. Iubirea fata de vrajmasi (Mat. 5,43-48) ______________________________
g. Rugaciunea (Mat. 6,5-15) ________________________________________
Meditand asupra Fericirilor si asupra restului Predicii, care aspecte ti se par cele mai categorice, mai taioase? Care dintre ele interfereaza cel mai direct cu caile tale obisnuite, cu normele tale culturale? Ce schimbări ar trebui să faci ca sa fii în armonie cu aceste cuvinte ale lui Dumnezeu?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO