4. Ce ni se spune despre Ioan Botezatorul si ucenicii sai? A fost si el un invatator care a adunat in jurul sau ucenici? Pentru ca nu avea o educatie rabinica, ce ne spune titlul de rabbi cu privire la respectul pe care i-l purtau elevii sai? Ioan 3,21-30
______________________________________________________________
Este indiscutabil ca unii dintre iudei se intrebau daca Ioan Botezatorul era Mesia. Lucrul acesta reiese evident din intrebarile preotilor si ale levitilor trimisi de la Ierusalim sa stea de vorba cu el (Ioan 1,19-28). Intrebarile lor sunt semnificative, mai ales daca luam in considerare faptul ca, in perioada cuprinsa intre Vechiul Testament si Noul Testament, printer iudei se dezvoltase conceptia ca ar trebui sa existe doi Mesia – un Mesia preotesc, din semintia lui Levi, si un Mesia regal, din semintia lui Iuda. De aceea, faptul ca la Ioan au fost trimisi preoti si leviti este demn de luat in considerare, deoarece acestia faceau parte din semintia lui Levi. Este posibil ca tot aceasta credinta sa-i fi motivat si pe vizitatorii de la Ierusalim, care venisera sa se intereseze de misiunea lui Ioan. Unii cercetatori cred ca acesta a fost motivul pentru care autorul celei de-a patra Evanghelii a notat atat de mult din ceea ce a spus Ioan Botezatorul cu privire la Isus. El a vrut sa fie absolut clar ca Ioan Botezatorul L-a considerat pe Isus Mesia. In acest context trebuie sa intelegem si pasajul din Ioan 3,25.26.
5. Care a fost problema care a generat tulburare printre ucenicii lui Ioan? Ioan 3,21-30. Ce ne spune atitudinea lor cu privire la ei? In contrast cu aceasta, ce ne spune raspunsul lui Ioan in legatura cu caracterul sau? Ce principiu putem invata din raspunsul lui Ioan, principiu pe care sa-l putem aplica in viata noastra?
______________________________________________________________

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO