Această căsătorie părea să meargă din rău în mai rău. Cu toate că soţia lui Samson şi-a „trădat” soţul, nu este greu să-i înţelegem teama. În definitiv, nu trebuie decât să ne gândim ce ameninţaseră cei din neamul ei că-i vor face ei şi familiei ei (Jud. 14,15). Poate că ar fi trebuit să-i spună lui Samson ce se întâmplase şi să-i ceară ajutorul şi protecţia. Oricum, acest mariaj neinspirat nu a durat prea mult. Mai întâi, Samson s-a mâniat. Apoi şi-a părăsit soţia. Aceste atitudini au pregătit terenul pentru suferinţa care avea să vină.

6. Ce motiv este dat pentru întoarcerea lui Samson la soţia lui? Jud. 15,1. Ce ne spune lucrul acesta cu privire la Samson?
______________________________________________________________
Oricât de mult ar vrea cineva să dea o tentă pozitivă motivului lui Samson, textul arată clar că acesta a fost mânat mai mult de pofta trupească, decât de dorinţa de reconciliere maritală. Dar, indiferent care a fost motivul, este evident că lui Samson nu i-a făcut plăcere să descopere că soţia lui fusese dată în căsătorie altcuiva. Se pare că şi atunci căsătoria era la fel de pervertită ca şi acum.

7. Ce ne spune reacţia lui Samson cu privire la caracterul său? Jud. 15
______________________________________________________________
Aşa cum demonstrează acţiunile pe care le-a săvârşit la aflarea veştii că soţia lui s-a căsătorit cu altcineva, Samson avea o fire violentă. Şi poate că, într-adevăr, îşi iubea soţia şi s-a mâniat că ea era acum cu un alt bărbat. Şi uciderea filistenilor, puţin mai târziu, este posibil să fi fost tot urmarea dragostei pe care i-o purta soţiei lui. Sau poate că Samson a acţionat dintr-un simţământ de vinovăţie, dându-şi seama că fapta lui, incendierea câmpurilor, îi condusese pe aceştia la crimă. Indiferent care au fost motivele, s-a produs multă suferinţă care ar fi putut fi evitată, dacă Samson nu s-ar fi lăsat stăpânit de emoţii şi de pasiuni.
Mânios pe soţia lui, Samson pleacă imediat. Imaginează-ţi însă ce s-ar fi întâmplat, dacă el ar fi fost milos şi ar fi iertat-o. Cât de diferite ar fi fost lucrurile! Ia-ţi timp să stai la piciorul crucii şi să înţelegi că iertarea îţi este asigurată prin Domnul Isus. Apoi, aplică aceeaşi iertare la prima persoană care îţi provoacă mânia.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO