Să păzești poruncile Domnului Dumnezeului tău, ca să umbli în căile Lui, și să te temi de El.
Deuteronomul 8:6

Ascultă ediția audio aici.

Expresia „umblare” se referă în general la mersul pe jos. Dacă în urmă cu câțiva ani, joggingul și exercițiile viguroase în sălile de forță erau cele mai bune modalități de menținere a sănătății cardiovasculare, acum, studiile recente constată că mersul pe jos este o alegere mai bună în ceea ce privește creșterea și menținerea unui ritm cardiac optim pentru un corp sănătos, dar totuși nu foarte mare încât să devină un factor stresant. Pe lângă efectul benefic asupra inimii, mersul pe jos stimulează plămânii, întărește oasele și mușchii, crește fluxul sanguin în tot organismul, favorizează digestia și contribuie la pierderea excesului de greutate. Aceste cercetări confirmă de altfel ceea ce a scris în 1872 și Ellen White: „Nu există niciun exercițiu care să poată înlocui mersul pe jos” (Mărturii, vol. 3, p. 78).

Umblarea cu Dumnezeu este o demonstrare conștientă și practică a adevăratei credinței, conform versetului din Deuteronomul 11:22: „Dacă veți iubi pe Domnul Dumnezeul vostru, veți umbla în toate căile Lui.” Umblarea cu Dumnezeu reprezintă, pe lângă lepădare de sine, comuniune, părtășie cu El și respect în ceea ce privește trupul care ne-a fost încredințat în dar. Asemenea lui Isus Hristos care a petrecut o mare parte din timp în aer liber, pentru a fi în armonie cu lecțiile de simplitate și credință, și noi astăzi ar trebui să Îi urmăm exemplul. Plimbările prin natură îndepărtează sufletul de păcat și de atracțiile lumești și îl îndreaptă către curăție, pace și Dumnezeu. Binecuvântările cerului sunt puse la dispoziția noastră pentru a da sănătate trupului, minții și sufletului. Ele sunt date celor sănătoși, iar celor bolnavi, pentru a se face bine. Aerul curat de afară, strălucirea plăcută a soarelui, florile frumoase, pomii, livezile și viile, precum și activitatea în aer liber sunt dătătoare de sănătate, mai benefice decât toate medicamentele pe care medicii le pot prescrie (Sfaturi pentru sănătate, p. 163).

Toți copiii care se află în școala lui Dumnezeu au nevoie zilnică de un timp special de liniște, de comunicare cu propriile lor inimi, cu natura și cu Dumnezeu.

Invită astăzi un prieten la o plimbare în natură pentru a putea contempla împreună frumusețile realizate de Creatorul universului!

 

autor: Branco Morariu

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO