Apoi pofta, când a zămislit, dă naștere păcatului; și păcatul, odată făptuit, aduce moartea.
Iacov 1:15

Ascultă ediția audio aici.

Vi s-a întâmplat să descoperiți dimineața, la prima oră, că vacile deja iau micul-dejun nepotrivit? Copil fiind, am asistat la aceste scene de nenumărate ori. Întotdeauna mi s-a părut că vacile noastre sunt mai „năstrușnice” decât ale vecinilor, pentru că în fiecare vară spărgeau gardurile de… poftă. Am înțeles de la părinți că toată „șmecheria” era să păzești vacile să nu guste din lucernă sau din otavă (iarba verde și grasă care crește după ce câmpul e cosit prima dată). Până să guste, aveai de-a face cu vaci blânde și liniștite. Însă, când papilele vacii preluau rolul de neuroni, se transformau. Imaginea de bovină docilă devenea istorie. Gardurile bine făcute pentru vacile care știu gustul lucernei devin niște fortărețe de jucărie pentru ele. Cu prețul zgârieturilor adânci până la sânge, a pierderii vreunui corn sau chiar cu prețul vieții, vacile se îndreaptă țintă către lucernă. Și mănâncă până… crapă.

Ghidarea în viață după semnalele transmise de stomac, fără o rumegare prealabilă a opțiunilor sau a consecințelor, este drumul sigur spre boală și nefericire.

„Necumpătarea în mâncare și băutură a amorțit facultățile nobile ale omului. Rațiunea, în loc să fie cea care conduce, a ajuns să fie într-o măsură alarmant de mare roaba apetitului. A fost satisfăcută o dorință crescândă pentru mâncare bogată până când a devenit o modă să se aglomereze în stomac toate delicatesele posibile. Apetitul este satisfăcut aproape fără reținere. Sunt servite prânzuri bogate și cine târzii, constând în cărnuri foarte asezonate, cu sosuri grele, prăjituri, plăcinte, glazuri, ceai, cafea etc. Cu o astfel de alimentație, nu-i de mirare că oamenii sunt trași la față și suferă agonii de nespus din cauza dispepsiei” (Dietă și hrană, p. 117).

Pentru astăzi, înainte să mănânci orice, chiar și un biscuit, roagă-te și cere-I lui Dumnezeu puterea de a nu băga în gură nimic dacă știi că nu e ora mesei sau nu e sănătos. Dacă refuzi azi o poftă culinară dăunătoare, mâine vei învinge o ispită mai mare. Succes, cu ajutor de Sus!

 

autor: Raluca Mateescu

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO