Deci, fiindcă avem astfel de făgăduințe, preaiubiților, să ne curățim de orice întinăciune a cărnii și a duhului și să ne ducem sfințirea până la capăt, în frica de Dumnezeu.
2 Corinteni 7:1

Ascultă ediția audio aici.

Creierul este alcătuit din aproximativ 100 de miliarde de neuroni interconectați. Spre deosebire de celulele celor mai multe organe, care sunt capabile de reproducere, distrugerea neuronilor este ireversibilă. Sunt extrem de fragili, nu pot supraviețui fără substanțe nutritive, oxigen sau protecția celulelor de susținere. Aceste celule formează o barieră specială în jurul lor, asigurând transportul de oxigen și nutrienți și filtrarea substanțelor toxice, a virusurilor sau a bacteriilor din fluxul sanguin, împiedicându-le trecerea spre creier. Deși constituie doar 2% din greutatea corpului, creierul utilizează 20% din oxigenul total disponibil. În absența fluxului sanguin, se instalează statusul de inconștiență cerebrală în doar 20 de secunde, iar în cazul în care circulația nu este restabilită timp de 4-5 minute, se declară moarte neuronală.

Omul este lucrarea care a încununat creația lui Dumnezeu, și creierul, centrul de comandă, până astăzi este un mister pentru specialiști. Cel care a creat mintea a stabilit de asemenea anumite reguli care să asigure dezvoltarea și buna funcționare a întregului organism. Suntem singurele ființe înzestrate cu rațiune și posibilitatea de a alege, de aceea trebuie să alegem conștient practici și obiceiuri care să ne îmbunătățească mintea și gândirea, astfel vom avea și un corp sănătos.

Pentru astăzi, vă invit să medităm la câteva întrebări: Cât de rezistenți suntem în fața provocărilor și a agenților toxici fără protecția lui Dumnezeu? Putem să fim curățiți fără a trece prin filtrul Lui? Cât timp supraviețuim fără oxigenul și nutrienții spirituali necesari unui caracter nobil? În câte secunde, minute, zile sau ani suntem declarați în stare de „inconștiență”?

Dacă o celulă nervoasă depinde de oxigen, nutrienți, sprijin și protecție, și noi suntem vulnerabili fără ocrotirea marelui Creator. Hrană și suport pentru neuron înseamnă viață pentru om, și aceasta este făgăduința Lui pentru noi.

autor: Teodora Ciupag

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO