Ce seamănă omul, aceea va și secera.
Galateni 6:7

Ascultă ediția audio aici.

Pentru cei 67 de ani pe care îi avea arăta destul de bine! Pe fișa de evaluare a stilului de viață notase că fuma două pachete pe zi și l-am rugat ca, măcar la vârsta aceasta, să abandoneze fumatul. Remarca dumnealui a fost:

– Măcar aici să nu mai aud asemenea atenționări, pentru că acasă…

Și a menționat că, în ciuda faptului că fumează atât de mult, nu are probleme de sănătate, că singurul lucru care îl deranjează este o durere la nivelul brațului stâng (vârsta!!!). O supoziție devenea din ce în ce mai mult certitudine. L-am rugat să meargă imediat în clinica de specialitate, unde lucrurile s-au confirmat: o tumoră pulmonară de dimensiuni mari, inoperabilă, cu metastaze osoase.

Prea târziu! De câte ori nu auzise: „Renunță!”, dar… știa că tatăl lui a fumat toată viața și a trăit 94 de ani.

Când ne gândim la droguri, simțim un fior rece. Ce înseamnă drog? Dependență! Nu poți să trăiești fără el, fie că e vorba de tutun, alcool, cafea, ceai verde/negru. Dar și zahărul, mâncarea, munca și sexul pot să ajungă să dea dependență. Mărul dă dependență? Dar cerealele? Ne este foame, simțim nevoia să mâncăm, dacă nu este măr, mâncăm pară, portocală sau banană, dacă nu este o roșie, mâncăm ardei, morcov, gulie sau conopidă. Dar dacă suntem dependenți de zahăr, simțim imperios nevoia să mâncăm ceva dulce și facem orice pentru a împlini această dorință. „Dulce era răul în gura lui…” Oare de ce binele nu dă dependență? Pentru bine trebuie să gândești, să hotărăști, să acționezi. Răul este lipit de noi, ne-am născut cu el. Romani 7:15: ,,Nu fac ce vreau, ci fac ce urăsc.” Apostolul Pavel spune: „Când vreau să fac binele, răul este lipit de mine” (Romani 7:21). Pentru a face deosebirea între bine și rău e nevoie să acceptăm Duhul Sfânt în viața noastră, care să ne ajute să facem diferența și apoi să dorim să facem binele, să cerem putere pentru a-l înfăptui.

Doamne, Te rugăm să ne ajuți să nu dăm drumul mâinii Tale, să alegem binele și să cerem putere ca să-l înfăptuim!

autor: Doina Iosub

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO