Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești. Să lucrezi șase zile și să-ți faci lucrul tău. Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului Dumnezeului tău: să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul și marea și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit, de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă și a sfințit-o.
Exodul 20:8-11

Ascultă ediția audio aici.

Porunca a patra este a doua poruncă în care găsim referiri la relațiile de familie. Odihna de Sabat nu este doar pentru părinți, ci, câtă vreme copiii sunt în casa lor, ei trebuie să vegheze ca în ziua de Sabat nici aceștia „să nu facă nicio lucrare”.

Perspectiva aceasta implică pe de o parte responsabilitatea de a ști ce fac copiii noștri în ziua noastră de odihnă, dar și grija ca timpul lor să fie umplut cu lucruri care sunt compatibile cu scopul și rostul ei. Copiii vor învăța din felul în care noi ținem ziua de Sabat cum ar trebui apoi să o respecte și ei în propriile lor familii.

Porunca a patra ne transmite imaginea unui Sabat petrecut împreună, la care sunt invitați chiar și străinii care locuiesc vremelnic împreună cu noi. Dar frumusețea acestui timp nu este dată de faptul că cei care locuiesc laolaltă se pot bucura de o zi liberă în care să fie împreună, ci de faptul că Dumnezeu este cel care vrea să fie cu ei. Sabatul nu a fost invenția lui Adam de a sta cu Eva douăzeci și patru de ore fără să se apuce de lucru în grădină, ci a fost ideea lui Dumnezeu, care i-a cuprins și pe cei doi, oferindu-le o nouă perspectivă despre sensul existenței lor.

Odihna de Sabat nu este o odihnă egoistă, nu este un timp exclusiv pentru recreerea noastră sau pentru cultivarea noastră spirituală, ci este o ocazie în care suntem invitați să intrăm în odihna lui Dumnezeu, să fim împreună cu El și cu cei de lângă noi. Fără această preocupare pentru cei din familia noastră, porunca nu este împlinită cu adevărat. Este posibil ca aceasta să însemne reașezarea unor priorități, restabilirea unor granițe, redefinirea unor relații cu cei din casa noastră, dar toate acestea trebuie făcute nu într-o manieră rece și legalistă, ci cu bucuria celui ce primește în casa lui cel mai prețios oaspete.

Doamne, învață-ne să ne bucurăm de ziua de Sabat și de privilegiul de a fi împreună cu Tine și cu cei dragi!

Ce ai putea face ca ziua de Sabat să fie un timp sfânt și pentru copiii tăi?

autor: Adrian Neagu

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO