Voi însă sunteți o seminție aleasă, o preoție împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Și l-a câștigat ca să fie al Lui, ca să vestiți puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată.
1 Petru 2:9
Ascultă ediția audio aici.
Dumnezeu i-a dăruit fiecărei ființe umane un creier. El dorește ca acesta să fie utilizat pentru slava Sa… Noi nu avem puteri mintale și însușiri intelectuale în exces. Toate capacitățile minții și ale trupului – mecanismul uman pe care Domnul Hristos l-a adus la existență – trebuie să fie educate și antrenate, astfel încât să li se confere o cât mai bună utilizare. În vederea fortificării acestor capacități, trebuie să întreprindem tot ceea ce este posibil, deoarece Dumnezeu nu este mulțumit decât atunci când noi devenim mai eficienți colaborând cu El (Minte, caracter, personalitate, vol. 1, p. 7).
Indiferent cine ați fi, Domnul v-a binecuvântat cu facultăți intelectuale capabile de o dezvoltare extraordinară. Talentele voastre trebuie să fie cultivate cu seriozitate și perseverență. Mintea trebuie să fie disciplinată prin studiu, prin observare și prin cugetare. Dacă nu veți exercita toate capacitățile intelectuale de care dispuneți, nu veți putea înțelege gândurile lui Dumnezeu. Dar dacă veți începe să depuneți eforturi, într-un spirit de temere față de Dumnezeu, în umilință și cu rugăciune stăruitoare, capacitățile voastre se vor dezvolta și puterile voastre intelectuale vor fi întărite. O voință neclintită și un obiectiv bine determinat vor face minuni.
Autodisciplinarea minții constituie o necesitate imperativă a fiecăruia… O minte obișnuită, dar bine disciplinată va realiza mai mult și va funcționa mai bine decât multe minți care au beneficiat de o pregătire școlară înaltă și decât cele mai mărețe talente care au fost lipsite de autodisciplină (Ibidem, p. 3).
Omului i-a fost dăruită capacitatea de a se dezvolta într-o măsură nelimitată, și Dumnezeu îi asigură întregul sprijin posibil pentru realizarea acestei lucrări. Folosind toate resursele harului divin, noi putem atinge un nivel de dezvoltare care să ajungă aproape de perfecțiunea îngerilor (Ibidem, p. 9).