De la smochin învățați pilda lui..
Matei 24:32

Ascultă ediția audio aici.

Planul original al lui Dumnezeu pentru ca omenirea să învețe și să păstreze cunoașterea despre El ne este prezentat în mod simplu și detaliat în Scriptură.

Încă de la început, Grădina Edenului a fost sala de clasă, iar natura a constituit manualul din care Adam și Eva învățau despre caracterul Creatorului. Pe fiecare frunză, floare, stâncă sau stea era imprimat numele lui Dumnezeu.

Chiar și după căderea în păcat, scriitorii Bibliei au folosit ilustrații din natură pentru a exemplifica principiile Împărăției lui Dumnezeu: „Cum dorește un cerb izvoarele de apă, așa te dorește sufletul meu pe Tine, Dumnezeule!” (Psalmii 42:1).

Cel mai mare profesor, Domnul Isus, a folosit din belșug imagini din natură pentru a transmite principiile cerești. Smochinul, grăuntele de muștar, păstorul, oile și alte secvențe asemănătoare sunt materiale didactice cu valoare veșnică.

„Educația Sa a fost obținută din surse stabilite de cer: din munca utilă, din studiul Scripturilor, din natură și din experiențele vieții – manualele lui Dumnezeu pline cu instrucțiuni” (Îndrumarea copilului, p. 50).

Generația secolului XXI, atrasă de imagini artificiale și de scene virtuale, va înțelege cel mai bine realitățile veșnice și pe Dumnezeu prin imagini vii.

„Cel care a creat mintea și i-a stabilit legile a hotărât și dezvoltarea ei în conformitate cu acestea. În cămin și în sanctuar, prin lucrurile din natură și din artă, în muncă, (…) Dumnezeu a dat lecții care au ilustrat principiile Sale și au păstrat amintirea minunatelor Lui lucrări” (Educație, p. 41).

Fiecare instituție de învățământ creștină este chemată să învețe de la El, folosind cartea naturii ca manual, pentru a le transmite elevilor valorile veșnice.

Fă-ți timp astăzi pentru o ieșire în natură, fie singur, fie alături de copii. Identifică în ceea ce te înconjoară imagini ale caracterului lui Dumnezeu. Alege să îți însușești aceste trăsături în comportamentul tău și să fii o sursă de inspirație și pentru ceilalți.

autor: Alisa Istrate

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO