„Îmi vei arăta cărarea vieții; înaintea Feței Tale sunt bucurii nespuse și desfătări veșnice, în dreapta Ta.” (Psalmii 16:11)

Ascultă ediția audio aici.

Dramaturgul și poetul Oscar Wilde a sfidat deschis valorile societății victoriene. Opera lui literară a alimentat filozofia umanistă de tipul „dacă-ți produce plăcere, fă-o”, care domină și azi societatea noastră și viața multor tineri. În romanul Portretul lui Dorian Gray, ne este prezentată povestea vieții unui tânăr care dorea să trăiască la maximum orice plăcere, iar consecințele destrăbălării sale să nu se răsfrângă asupra sa, ci asupra portretului său, pictat de pictorul Basil Hallward. Dorința lui s-a împlinit. Portretul a fost aruncat în podul casei, iar tânărul a pornit aventura. Într-o zi, artistul a venit la Dorian să vadă tabloul, care arăta deplorabil. În zadar l-a implorat pe Dorian să se îndrepte. Necăjit de dojana primită, cu o lovitură de pumnal, Dorian l-a ucis pe artist, după care a înfipt cuțitul în pânza tabloului. Atunci, cu un țipăt îngrozitor, s-a prăbușit mort la pământ.

Mulți tineri se întreabă: „De ce ne-a așezat Dumnezeu într-o lume plină de plăceri dacă nu le putem gusta pe toate?” Unii privesc credința ca pe o mare barieră în calea fericirii. Cred că Dumnezeu se bucură să ne vadă triști, chinuindu-ne, și de aceea interzice prin intermediul legii morale plăcerea. Nimic nu este mai fals decât această descriere a lui Dumnezeu. Biblia ne spune: „Îmi vei arăta cărarea vieții; înaintea Feței Tale sunt bucurii nespuse și desfătări (plăceri) veșnice, în dreapta Ta.”

Plăcerea nu este invenția noastră, ci a lui Dumnezeu, însă a ne bucura de ea prin mijloace ilicite și lipsite de puritate este ideea noastră, nu a lui Dumnezeu. Pentru a dăinui, plăcerea trebuie să derive dintr-un angajament moral asumat în prealabil; altfel, ea este efemeră și va dispărea. Utilizată în afara unui cadru moral, plăcerea va avea efecte dezastruoase asupra sufletului omenesc, exact inversul celor căutate. Nu te lăsa amăgit de ispitele acestei lumi! Trăiește fiecare zi în cadrul moral oferit de Dumnezeu, și nu vei regreta!

Roagă-te pentru tinerii înșelați de plăcerile efemere ale acestei lumi!

Provocare:

Propune-ți ca, în scurt timp, să împărtășești cu un tânăr captivat de izvoarele înșelătoare al acestei lumi bucuria unei vieți trăite lângă Dumnezeu!

Beniamin Claudiu Sisu
Conferința Oltenia

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO