„Și poruncile acestea, pe care ți le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipărești în mintea copiilor tăi și să vorbești de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca și când te vei scula.” (Deuteronomul 6:6,7)

Ascultă ediția audio aici.

Experiența poporului ales al lui Dumnezeu, așa cum o descoperim în Scriptură și în istorie, este extrem de diferită de planul lui Dumnezeu prezentat în cărțile lui Moise, și în mod deosebit în Deuteronomul. Cartea Judecătorilor, în ciuda faptului că se ocupă de generațiile de evrei care s-au succedat celei căreia Dumnezeu îi dăduse în mâini țara promisă, prezintă o perioadă cu nimic diferită de celelalte perioade din istoria acestui popor. Dimpotrivă, găsim pe paginile ei unele dintre cele mai dificile și chiar mai întunecate momente din istoria evreilor.

Aspectul asupra căruia te invit să reflectăm împreună este dat de o particularitate a acestei cărți. În șapte rânduri întâlnim aici expresia amară: „Copiii lui Israel au făcut (iarăși) ce nu plăcea Domnului” (Judecătorii 2:11; 3:7,12; 4:1; 6:1; 10:6; 13:1), lucrul acesta fiind în strânsă legătură cu momentul stingerii unui lider sau a unei generații întregi. Și de fiecare dată ciclul este același: poporul trăiește consecințele propriilor alegeri și, în momentul în care nu mai suportă, se întoarce la Dumnezeu, care ridică un eliberator din mijlocul lui, dar aceasta până la următoarea generație, când ciclul se repetă aparent implacabil.

În realitate, soluția a fost mereu la îndemână. Era scrisă în lege și era însăși legea pe care Dumnezeu i-o dăduse poporului Său de la bun început. „Să le ai în inima ta. Să le întipărești în mintea copiilor tăi” fusese mesajul clar și repetat de Dumnezeu pe paginile Deuteronomului. Din păcate însă, de cele mai multe ori întoarcerea poporului la Dumnezeu se petrecea sub presiunea consecințelor, fără o fundamentare pe Scripturi și mai ales fără exercițiul întipăririi legii în mintea copiilor, a viitoarei generații.

Învață-ne, Doamne, să căutăm voia Ta în Scripturi! Și învață-ne, Te rugăm, să le oferim cunoașterea de Tine și copiilor noștri!

Provocare:

Dacă ai ocazia, spune-i astăzi unui copil sau unui tânăr cât de mult îl iubește Dumnezeu și ce planuri mari a pregătit pentru el!

Mihai Liviu Papadopol
Conferința Muntenia

 

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO