„Când i-a văzut, a alergat înaintea lor, de la ușa cortului, și s-a plecat până la pământ.” (Geneza 18:2)

Ascultă ediția audio aici.

În societatea orientală, gestul de a te pleca până la pământ în fața cuiva exprima respectul. Când Avraam a alergat și s-a plecat în fața musafirilor săi, a căror identitate nu o cunoștea, vârsta și poziția socială sau materială nu l-au împiedicat să-i trateze cu maximă considerație.

Societatea contemporană se confruntă cu problema respectului. Vedem cum unele persoane impun respect printr-o atitudine trufașă, iar generațiile mai tinere sunt învinuite de lipsa acestuia. Ni s-a spus adesea că respectul se câștigă, dar suntem din ce în ce mai puțin învățați că respectul se atribuie.

Respectul nu este doar o formă exterioară de manifestare, o atitudine care se dobândește prin exercițiu, ci este intrinsec, o stare care derivă dintr-o fire schimbată, ce apare odată cu omul transformat de Duhul lui Dumnezeu.

Mi-am continuat ora sub privirile tăioase ale unei eleve nemulțumite. Cu părul ciufulit într-o frizură avangardistă și afișând un zâmbet sfidător, tânăra euforică mă întrerupsese de câteva ori în timp ce povestea ceva cu voce intenționat ridicată. Am întrerupt categoric această manifestare nepotrivită care risca să degenereze. La finalul orei, mi-am luat timp să discut cu ea, am tratat-o cu respect și i-am transmis apreciere. Spre surprinderea mea, atitudinea ei s-a schimbat brusc, iar în locul indolenței a apărut o privire tristă și vinovată. Problemele din familie generaseră un tumult de sentimente greu de administrat de un suflet de adolescentă. Am înțeles atunci cât de mult greșim când încercăm să le oferim lecții de bună-cuviință prietenilor noștri mai tineri. Ei au nevoie să fie respectați, să fie valorizați și apreciați nu neapărat pentru ce sunt, ci pentru ce pot deveni.

Respectul pe care îl acorzi astăzi persoanelor mai tinere poate fi liantul între generații, poate fi mijlocul ales de Dumnezeu pentru a ne aduce în jurul aceleiași cauze.

Doamne, dă-mi puterea să-i respect pe oamenii din apropierea mea și inspiră-mă să îi apreciez într-un mod potrivit cu nevoile lor!

Provocare:

Alege astăzi să te comporți cu cei din jurul tău așa cum te-ai comporta cu Isus!

Claudia Botezat
Conferința Oltenia

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO