Căci un Copil ni S-a născut, un Fiu ni S-a dat şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: „Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii.” (Isaia 9:6)

Ascultă ediția audio aici.

Am fost cândva în Gibraltar, pentru a mă ocupa în timpul vacanței de vară de cele două mici biserici din La Línea de la Concepción și Algeciras (Cadiz, Spania). Printre persoanele care participau la studiile biblice era şi o doamnă cultivată, cu o situație bună. Într-o zi, pe când studiam împreună despre profeția biblică, a fost foarte mișcată de împlinirea minunată a profețiilor mesianice ale lui Isaia: „Când au fost scrise?” a întrebat ea. „Cu șapte sute de ani înainte de Hristos”, i-am răspuns. „Poate este vorba despre o extrapolare, adică un fel de profeție post eventum?” a continuat. „Imposibil, pentru că într-o copie din anul 150 î.Hr. a cărții lui Isaia, găsită printre manuscrisele de la Marea Moartă, se aflau deja aceste texte.” „Și nu este vorba despre intuiții înțelepte sau de o idee inteligentă întâmplătoare a lui Isaia?” „Nu, doar prin inspirație divină ar fi putut profetul să facă preziceri atât de precise și detaliate”, i-am răspuns amabil.

Profeția mesianică a cărei împlinire se realizează în Noul Testament este una dintre cele mai convingătoare mărturii ale originii divine a Scripturilor și a autenticității mântuitoare a lui Isus. Conform lui Henry Parry Lindon, există 332 de predicții diferite în Vechiul Testament, a căror împlinire este, în mod literal, Isus Hristos. Atât în evanghelii, cât și în predicile din cartea Faptele apostolilor și în epistole, fraza privitoare la Isus: „ca să se împlinească ce fusese vestit prin proroci” (Matei 2:23) are valoare de dovadă. Nașterea, la fel ca patimile Fiului lui Dumnezeu, lucrarea Sa și profunda semnificație teologică și mântuitoare a morții Sale au fost prezise de profeții biblici.

Isaia, profetul mesianic contemporan cu regele Ezechia, a anunțat nașterea din fecioară a lui Mesia (7:14), titulaturile și numele Sale (9:6), duhul cu care L-a insuflat Dumnezeu (11:1,2), bucuria venirii Lui (25:9), lucrarea precursorilor Săi (40:3-5), caracterul spiritual al lucrării Sale (61:1-3), caracterul înlocuitor al suferințelor și morții Sale (53:2-9). Profetul Daniel a prezis data botezului și data morții Sale (9:24-27); Mica, locul nașterii (5:2); Zaharia, intrarea triumfală în Ierusalim și scena crucii (9:9; 12:10); Hagai, venirea comorilor tuturor popoarelor (2:7).

Să Îi mulțumim astăzi lui Dumnezeu pentru certitudinea cuvântului profetic.


Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO