Juslibol - Devoțional zilnic. Dumnezeu vrea ca, atunci când privim la lumea dominată de Satana, să lansăm strigătul de război „Juslibol!”, „Dumnezeu o vrea!”. Și ce vrea El este ca lumina noastră să lumineze înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl nostru care este în ceruri.

Suferă împreună cu mine, ca un bun ostaş al lui Hristos. Niciun ostaş nu se încurcă cu treburile vieţii, dacă vrea să placă celui ce l-a înscris la oaste. (2 Timotei 2:3-4)

Ascultă ediția audio aici.

Juslibol este un cartier rural din Zaragoza (Spania), aflat la cinci kilometri și jumătate nord de centrul urban, pe faleza uneia dintre meandrele abandonate ale Ebrului, unul dintre cele mai mari fluvii din Spania. În împrejurimi se află ruinele unui castel medieval, castelul de Miranda, unde noi, tinerii din biserică, ne ducem frecvent în excursie. Dar care este originea toponimului Juslibol? Nu știam ce înseamnă, până când profesorul de istorie medievală ne-a explicat într-o zi la ore.

Regele Petru I de Aragon, în 1101, a vrut să ia Zaragoza de la mauri pentru că era unul dintre cele mai mari și mai bogate bastioane ale arabilor din Spania, în Evul Mediu. Nu departe de cetate, de pe promontoriul malului drept al Ebrului, unde se poziționaseră trupele pentru o a asedia, se vedeau palatul, turnurile și casele capitalei musulmane și, contemplându-le, soldații și-au lansat strigătul de război pe care papa Urban al II-lea îl inițiase odată cu predicarea Primei Cruciade în Țara Sfântă: Deus lo vol! (Dumnezeu o vrea!). Zaragoza nu a putut fi cucerită atunci, dar strigătul de război a dat numele taberei soldaților creștini, nume care a derivat și a devenit actualul toponim Juslibol, Dumnezeu o vrea!

În calitate de copil al Său, este foarte important să știi ce vrea Dumnezeu. Nu Domnul a ales râurile de sânge vărsate de cruciați în Orientul Mijlociu; nu a vrut nici faptele de credință ale Inchiziției, nici războaiele religioase din Franța, nici masacrul de Sfântul Bartolomeu, nici exterminarea a șase milioane de evrei de către naziști. Vrea Dumnezeu asta? Nu, Dumnezeu, Allah, nu vrea ca, în Numele Său, să fie comise acte teroriste care implică mii de victime inocente. Ce vrea atunci Dumnezeu?

Dumnezeu vrea ca, atunci când privim la lumea dominată de Satana, să lansăm strigătul de război „Juslibol!”, „Dumnezeu o vrea!”. Și ce vrea El este ca lumina noastră să lumineze înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl nostru care este în ceruri. (Matei 5:16). El vrea să predicăm Evanghelia Împărăției, mărturisind în toată lumea, pentru ca sfârșitul să vină (Matei 24:14) și astfel să împlinim ceea ce este bine și plăcut celui care ne-a înscris la oaste, Mântuitorul nostru.

Astăzi este momentul să ne hotărâm să facem voia lui Dumnezeu.


Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO