Marto, Marto, pentru multe lucruri te îngrijorezi și te frămânți tu, dar un singur lucru trebuie. Maria și-a ales partea cea bună, care nu i se va lua. (Luca 10:41-42)

În călătoriile Sale prin Iudeea, Isus a vizitat de multe ori locuința din Betania a celor trei frați, Marta, Maria și Lazăr. Cunoaștem că Lazăr este numit prietenul lui Isus, iar Maria este înconjurată de har și salvată de la moarte – șapte demoni au fost scoși din ea. Marta este personajul despre care cunoaștem puțin, totuși la prima lectură ea devine familiară. Harnică, ospitalieră și cu spirit de sacrificiu, și-a deschis casa pentru Învățătorul călător, iar când Acesta a pășit pragul casei, s-a străduit să-L primească în cele mai bune condiții. Atât de mult a fost preocupată de aspectele pregătirii, încât a uitat de Oaspete. Deși își sacrificase toată energia, simțea că nu a făcut suficient. Dacă sora ei ar ajuta-o, probabil ar termina treaba mai repede. Dar Maria stă în prezența Mântuitorului și ascultă cuvintele Lui. Ce fel de ospitalitate este aceasta? Cu ce-L vor servi pe musafir? Cât de multe s-ar putea face dacă Maria ar da o mână de ajutor… Aceste gânduri s-au tot repetat în mintea Martei, până când a simțit că trebuie să Îi spună Domnului că Maria merita certată. În graba ei, nici nu s-a gândit că prin această solicitare ar putea să-L jignească pe Hristos. Răspunsul Lui este surprinzător. Pe de-o parte recunoaște sârguința Martei, pe de altă parte El spune că „singurul lucru care trebuie” este comportamentul Mariei. Marta dorea să facă un lucru necesar și bun pentru Hristos, dar între timp L-a lăsat singur. În loc să se fi așezat în prezența Lui să-L asculte, preferă să facă ceva pentru El. Prin aceasta dovedește că totul este în regulă cu viața ei. Marta uită de faptul că omul nu trăiește numai cu pâine”, ea nu se așază lângă Maria, la picioarele lui Isus, unde poate fi umplută de „cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”.

Comportamentul Martei oglindește viața multor credincioși de astăzi, aceia care sunt foarte implicați în lucrarea lui Dumnezeu. Muncesc până la epuizare, fac totul pentru Domnul, doar că ei nu petrec timp în prezența Domnului. Cu aceia pe care-i iubim petrecem timp. Nu putem face ceva pentru Isus, iar între timp să nu fim în prezența Lui, să nu petrecem zilnic timp în rugăciune. Facem totul pentru El, alergăm în diferite locuri pentru cauza Lui, sacrificăm timp, energie și bani pentru scopuri nobile – suntem harnici precum Marta.

Noi însă nu trebuie doar să lucrăm pentru Hristos, ci mai ales împreună cu Hristos. E momentul să petreci un timp de calitate cu Mântuitorul. Oprește telefonul, caută un loc liniștit și „așază-te” la picioarele lui Isus. Vorbește cu El, ascultă-L!

Szasz Karoly-Zsolt, secretar-executiv, Conferința Transilvania de Nord

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO