Doamne al oştirilor, Dumnezeul lui Israel care şezi pe heruvimi! Tu eşti singurul Dumnezeu al tuturor împărăţiilor pământului! Tu ai făcut cerurile şi pământul!
Isaia 37:16

Adesea, în fiecare dimineață, când ne trezim din somn, simțim bucurie în suflet. Fiecare zi aduce viață, sănătate și putere de la Domnul. Totuși, izolarea din cauza unui inamic invizibil, ca în cazul pandemiei COVID-19, produce nesiguranță și paranoia. Da, există beneficii în odihna temporară, ca atunci când Isus le-a cerut ucenicilor Lui să vină într-un loc pustiu și să se odihnească după o zi aglomerată, când nu avuseseră timp nici să mănânce. Toți avem nevoie de odihnă și de timp liber de stres și muncă, pentru a ne menține sănătoși fizic și mintal. Totuși, carantina pentru o perioadă lungă, fără muncă sau activitate productivă, face ca odihna să-și piardă beneficiile, în special când este însoțită de teamă și incertitudine. Oamenii s-au temut că nu vor mai putea să aibă grijă de familiile lor. Elevii/studenții s-au străduit din răsputeri să-și continue studiile. Lupta cu incertitudinea poate duce la slăbiciune. Este pe deplin îndreptățită întrebarea: Până când?

Elizabeth Edwards scria că „reziliența este acceptarea noii realități, chiar dacă este mai puțin bună decât cea anterioară. Poți să te lupți împotriva ei, poţi să nu faci nimic decât să plângi după ce ai pierdut sau poţi să o accepţi şi să încerci să aduni ce este bun.”[1] Așa am învățat să fim rezilienți, pe măsură ce ne-am confruntat cu izolarea. Telefoanele mobile, tabletele și computerele au devenit căi de conectare cu alții, deși continuă să lipsească atingerile personale, îmbrățișările. Ne-am distanțat social și ne facem vizite în exterior, oferindu-ne îmbrățișări de la distanță și saluturi cu cotul, în locul îmbrățișărilor reale și al strângerilor de mână.

Vă încurajez să vă alipiți de făgăduința lui Dumnezeu:
„Dar cei ce se încred în Domnul
îşi înnoiesc puterea,
ei zboară ca vulturii;
aleargă, şi nu obosesc;
umblă, şi nu ostenesc” (Isaia 40:31).

[1] Elizabeth Edwards. Resilience: Reflection on the Burdens and Gifts of Facing Life Adversities (New York: Broadway Books, 2020).

Edna Bacate Domingo

Devoționalul pentru femei a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO