Stearpa și mama-surogat – partea 1

Sarai, nevasta lui Avram, nu-i născuse deloc copii. Ea avea o roabă egipteană numită Agar. (Geneza 16:1)

Ca femeie trebuie să recunosc că simpatia mea merge spre Agar. Partea ei: robie fără niciun drept. Deși pentru unii robia a însemnat un acoperiș deasupra capului și hrană, fără a ține seama de o viață de slujire. Poate că viața ei ca slujitoare nu a fost atât de rea. Totuși, Agar nu a avut altă opțiune decât să se supună cerinței bătrânei Sara și să se culce cu soțul ei, Avram, pentru a deveni mamă-surogat, în speranța că va da naștere unui băiat cu Avram.

Sterilitatea Sarei era ca un stigmat cultural pentru ea – se simțea disprețuită. Cu siguranță că se gândea: Oare ce cred oamenii despre mine? Sunt o rușine pentru Avram. Ea își iubea soțul și simțea nevoia să rezolve problema. Probabil că Avram și-a frământat de multe ori mâinile în prezența ei, mergând încoace și încolo în cortul care le era casă, stăruind la Dumnezeu: „De ce, Adonai, de ce nu am niciun fiu, niciun moștenitor?” În cele din urmă, Sara și-a spus că a fost suficient de răbdătoare în a-L aștepta pe Dumnezeu. De acum, El nu avea să îi mai deschidă pântecele la o vârstă înaintată. Ea își dorea un soț fericit. El nu era. În consecință, nici ea nu era fericită.

Bogata familie a lui Avram avea mulți slujitori. Sara avea de unde alege când s-a oprit asupra lui Agar. Slujitoarea ei egipteancă i-a demonstrat că îi putea oferi un moștenitor vrednic lui Avram, sănătos, puternic, chipeș și inteligent, dar și cu trăsături de caracter de admirat. Sara știa mai mult decât să aleagă o femeie inferioară ei pentru a-i lua locul în a da naștere unui fiu. Astfel s-a născut Ismael, copilul lui Agar, fiul lui Avram. Avram a fost bucuros, deși, fără îndoială, și-ar fi dorit ca acel copil să fie al Sarei. La urma urmei, ea era soția tinereții lui, cea care sperase că îi va dărui copii.

Din nefericire Agar a început să se mândrească că a rămas însărcinată cu stăpânul ei bogat, un bărbat cu un statul social bun. Poate că s-a gândit că într-o zi avea să o înlocuiască pe bătrâna Sara. Sara nu putea suporta prezența lui Agar și se comporta atât de urât cu ea încât Agar a fugit. Totuși, Dumnezeu, în harul Său, I s-a arătat lui Agar și i-a spus să se smerească și să se întoarcă acasă pentru a sluji. Într-o zi urma să aibă mulți urmași. Când ne luptăm și noi cu dezamăgirea putem totuși să ne încredem în Dumnezeu și, la fel ca Agar, să ascultăm de poruncile Lui. El întotdeauna are un plan pentru binele nostru suprem.

Betty Kossick

Devoționalul pentru femei a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO