Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă. (Proverbele 21:5)

Mi se întâmplă câteodată să mă opresc pe la jumătatea unei zile sau uneori tocmai seara, şi-mi dau seama că sunt foarte obosită, dar să constat că nu se vede prea mare lucru în urma mea. Aceasta nu se întâmplă în zilele când sunt la serviciu, unde fiecare minut trece cu spor, ci în zilele mele libere, când vreau să pun la punct o mulţime de treburi rămase nefăcute.

Iubesc Biblia pentru că aflu în ea mântuire, pentru că oferă linişte sufletească, însă mai nou am descoperit că oferă şi sfaturi practice. Cu siguranţă că Cineva m-a văzut cum încep o mulţime de treburi, haotic, cum trec dintr-o cameră în alta fără noimă, încercând să rezolv cât mai multe lucruri şi nefăcând altceva decât să amestec treburile şi să nu mai ştiu ce am de făcut. Tocmai acest comportament al meu S-a hotărât să-l schimbe, trimiţându-mă într-o dimineaţă să citesc versetul din Proverbele 21:5. Mi-a atras atenţia şi m-a uimit partea a doua a textului; poate ar fi fost normal să spună: cel ce leneveşte nu ajunge decât la lipsă; sau cine se scoală târziu, cine amână lucrul, şi atunci nu m-ar fi alarmat. Însă aici spune ceva ce m-a pus pe gânduri: „Cine lucrează în grabă n-ajunge decât la lipsă.”

Eu am considerat că sunt una din persoanele stimulate de termenul-limită. Când examenele erau la uşă, atunci învăţam mai cu spor; când se apropia termenul de predat o lucrare, atunci munceam zi şi noapte… Dar întotdeauna eram, ca să nu spun că încă mai sunt, într-o mare grabă. M-a uimit textul acesta care mi se adresează mie şi celor ca mine, fiindcă este un îndemn la planificare, la viaţă ordonată. Schimbarea este grea şi nu se produce ca într-o poveste, dar ştiu acum că însăşi Biblia, nu doar constatările oamenilor, sugerează să ne planificăm dinainte ce urmează să facem şi cum, ca să fim eficiente în lucrul nostru. Poate chiar de seara să ştiu cum va decurge ziua următoare, atât cât depinde de mine: ce vom avea la micul dejun, ce voi face când vin de la serviciu, când fac curăţenie în casă, de unde să încep şi aşa mai departe.

Este adevărat că neprevăzutul şi elementele surpriză se ivesc la tot pasul, mai ales dacă avem copii mici. Cu toate acestea, lecţia din versetul de astăzi aş vrea s-o învăţ cât mai bine: „Cine lucrează în grabă n-ajunge decât la lipsă.” Astăzi priveşte spre partea luminoasă a textului: „Planurile omului harnic nu duc decât la belşug” şi… spor la planificare!

Ramona Costea, Buzău, Muntenia

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO