Care dintre aceştia trei ţi se pare că a dat dovadă că este aproapele celui ce căzuse între tâlhari? „Cel ce şi-a făcut milă cu el”, a răspuns învăţătorul Legii. „Du-te de fă şi tu la fel”, i-a zis Isus.

(Luca 10:36,37)

Se făcuse deja noapte, o noapte întunecată şi rece, când fiul meu Jack termina cu ultimul client. În drum spre casă, în timp ce conducea maşina pe un deal acoperit cu gheaţă, maşina a pierdut tracţiunea şi a alunecat cu spatele în afara şoselei, în zăpadă. A reuşit să dea nişte telefoane, fiind într-o zonă cu acoperire, pentru a cere ajutor. Se pregătea să sune după un camion de deszăpezire, când a văzut o camionetă venind spre el. Jack i-a făcut semn cu farurile. Omul a oprit, acceptând să îl tracteze pe Jack pentru a-1 scoate la drum şi a-1 ajuta să treacă de dealul îngheţat.

În timp ce şoferul înlătura zăpada din spatele maşinii lui Jack pentru a prinde cablul de legătură, un SUV cu patru tineri şi-au oferit şi ei ajutorul. Nu numai că au adus maşina pe şosea, dar l-au ajutat pe Jack să urce şi dealul. Când fiul meu a vrut să îi plătească, ei au refuzat spunând: „Trebuie să avem grijă unii de alţii.” După ce le-a mulţumit tinerilor pentru ajutorul binevoitor, Jack a parcurs o mică distanţă până la un magazin pentru a i se confirma direcţia către autostrada care să îl aducă acasă.

Tânăra care se ocupa de magazin în acea seară a ascultat povestea lui Jack. Apoi i-a spus şi ea că începuse să lucreze la magazin cu vreo doi ani în urmă. Nu îşi permitea o maşină, aşa că mergea în fiecare zi pe jos trei kilometri de la rulota în care locuia până la magazin şi încă trei înapoi acasă. Venise iarna în Michigan, iar ea nu avea bani să-şi cumpere hainele groase de care avea nevoie. Într-o zi, o persoană anonimă a lăsat un pachet pentru ea la magazin. Pachetul conţinea o haină călduroasă, o pălărie, un fular, mănuşi şi ghete de zăpadă. Cineva avusese grijă de nevoile ei şi doi ani mai târziu tot nu reuşise să afle cine fusese generosul binefăcător. Şi a adăugat: „Iată cum au grijă unii de alţii în locul ăsta.” Fiul meu a fost foarte impresionat de acea comunitate rurală. Îşi trăiau creştinismul cu adevărat – prin fapte, nu doar prin vorbe.

Cred că despre asta vorbea şi Isus când a fost întrebat: „Cine este aproapele meu?” Pentru că aproapele tău este oricine se află în nevoie.

PATRICIA MULRANEY KOVALSKI

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO