Domnul a văzut că el se întoarce să vadă şi Dumnezeu l-a chemat
din mijlocul rugului şi a zis: „Moise! Moise!” El a răspuns: „Iată-mă!”

(Exodul 3:4)t

A venit toamna aici, în British Columbia, iar eu mă grăbesc de la o întâlnire la alta, conducând pe un drum secundar din orăşelul meu. Soarele şi-a preschimbat strălucirea într-un auriu catifelat, iar copacii au început să capete nişte culori superbe, astfel că te înfiorezi admirând perfecţiunea întruchipată în silueta lor. Dumnezeu, Măreţul Artist, a decorat fiecare copac şi frunză, sporind frumuseţea Sa în toată regiunea.

Aflându-mă la volan, reflectez la modul tăcut în care toamna îşi face apariţia. Nu mi-a bătut nimeni la uşă ca să-mi dea de veste că a sosit toamna. N-am primit niciun telefon şi nici vreun e-mail. Dacă aş fi uitat complet că vine toamna (ceea ce se întâmpla des când locuiam într-un oraş mare), nu m-ar fi acuzat nimeni. Dar chiar îmi doresc să fi primit vreun telefon sau mesaj. Primesc telefoane aproape tot timpul de la persoane care vor să-şi vândă produsele. Şi asta mă duce cu gândul la o altă povestire din natură şi la un copac asemenea aurului de un roşu-aprins.

Moise s-a confruntat şi el cu aceeaşi dilemă. A trebuit să înveţe să stea liniştit şi să încetinească ritmul. Petrecea mult timp în natură, neavând în jurul său nimic altceva decât un ţinut arid şi familia sa. Nu rugul aprins pe care l-a întâlnit Moise constituie partea cea mai interesantă a povestirii: important este că el s-a oprit destul de mult ca să-l observe. Dacă s-ar fi grăbit să ducă turma la adăpătoare sau înapoi la stână, preocupat de propriile ambiţii, ar fi trecut chiar pe lângă rug şi, implicit, pe lângă Dumnezeu.

Dar Moise învăţase, în sfârşit, să nu se mai grăbească de la o ambiţie egoistă la alta. El s-a oprit şi a privit rugul. Biblia spune: „Dumnezeu l-a chemat.” Domnul nu a strigat după el: „Stai! Sunt aici în acest tufiş. Opreşte-te şi ia aminte la Mine!” El a vrut să vadă dacă Moise II căuta.

Dacă alegem să fugim, grăbite fiind, de la o activitate la alta, umplându- ne viaţa cu prea multe sarcini şi prea puţin timp pentru rugăciune, studiul Bibliei sau al naturii, putem să ratăm ocazia de a-L vedea pe Dumnezeu Mă întreb de câte ori am trecut pe lângă rugul aprins de pe drumul vieţi: mele. Aşa cum Dumnezeu l-a trecut pe Moise printr-un program de formare, ca să înveţe să-L urmeze, El poate să facă acelaşi lucru pentru tine şi pentru mine, doar să fim dispuse să încetinim ritmul şi să-I căutăm prezenţa.

VTDELLA MCCLELLAN

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO