Stăpânul său i-a zis: „Bine, rob bun și credincios, ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri.”
Matei 25:21

Ascultă ediția audio aici.

  

Ați primit vreodată un bilețel cu câteva cuvinte de apreciere? Dacă da, cu siguranță acele cuvinte v-au bucurat inima, deoarece toți ne dorim să fim prețuiți și apreciați.

Caracterul unui copil poate să se dezvolte într-un mod corespunzător și sănătos doar dacă are parte de apreciere din partea părinților. Iar dacă minorul vede în familie un comportament care conține o atitudine de apreciere între părinți, îi va fi mult mai ușor să aprecieze oamenii, la rândul lui. O căsnicie funcționează mult mai bine dacă soții învață să se aprecieze reciproc. Atmosfera la locul de muncă este mult mai plăcută dacă șeful își poate aprecia angajații.

Din Scriptură reiese că Însuși Isus a folosit de multe ori cuvinte de apreciere. Textul de bază apare într-o pildă în care Isus vorbește despre stăpânul care apreciază robul care și-a făcut datoria în mod corespunzător.

Isus apreciază femeia care Îi toarnă mir pe cap și spune cuvintele următoare: „Adevărat vă spun că, oriunde va fi propovăduită Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va istorisi și ce a făcut femeia aceasta, spre pomenirea ei” (Marcu 14:9).

Atenția lui Isus s-a extins și la lucrurile mici, iar femeia care oferă la templu doar doi bănuți a fost apreciată: „Adevărat vă spun că această văduvă săracă a aruncat mai mult decât toți ceilalți” (Luca 21:3). Din aceste versete putem privi la Isus Hristos ca la un exemplu în ce privește aprecierea oamenilor.

Atunci când vă decideți în mod conștient să vă apreciați familia, copiii, părinții, soțul, soția, colegii, prietenii, le doriți binele și le faceți bine. Aprecierea este un mod de a vă manifesta grija, sprijinul și afecțiunea, iar rezultatul va fi vizibil atât în atmosfera familiei, cât și în relațiile cu oamenii. Provocarea pentru astăzi este să vă îndreptați atenția spre lucrurile mici pe care le-ați putea aprecia în oamenii care vă înconjoară. Prin apreciere veți oferi și veți primi valoare.

autor: Bíró Szilárd

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO