Un cuvânt spus la vremea potrivită este ca nişte mere de aur într-un coşuleţ de argint.
Proverbele 25:11
În relațiile interpersonale, modul în care comunicăm este cel mai important.
De multe ori apar neînțelegeri care pot distruge relațiile sau, în cele mai bune cazuri, pot genera conflicte între oameni.
Psihologii și profesioniștii în comunicare creează ghiduri sau chiar cursuri despre rezolvarea conflictelor și modalități de a reface relațiile.
De multe ori, conflictele încep de la modul în care vorbim unii cu alții sau de la cuvintele pe care le spunem fără să gândim. Acestea pot constitui primii pași care rănesc cealaltă persoană, și așa începe un conflict chiar și cu cineva pe care îl apreciem sau pe care îl dorim mult în viețile noastre.
Cum ne exprimăm de obicei – prin cuvinte agresive, peiorative, ironice sau prin atitudini de superioritate?
Este foarte important să ne gândim la modul în care vom spune lucrurile, în special atunci când suntem mânioși, pentru că odată ce cuvântul a ieșit din gură nu poți să îl mai retragi sau să îl întorci. Simțămintele oamenilor cărora le sunt adresate aceste cuvinte pot fi rănite.
Nu țin minte cine mi-a spus povestirea hârtiei mototolite, dar istorisirea spune că, atunci când mototolești o foaie de hârtie cu ambele mâini, chiar dacă încerci să o netezești mai târziu, ea nu mai ajunge la fel ca la început. Pe toată foaia sunt îndoituri mici și mari în funcție de cât de mult și de cât de tare ai strâns-o în palmă. La un moment dat, îndoiturile vor deteriora foaia atât de tare, încât ea va deveni de nerecunoscut față de cum era la început. Foaia este metafora unei relații. Cuvintele aspre sunt îndoiturile.
Să medităm asupra versetului din Proverbele 25:11 și să ne gândim la modul în care le vorbim celorlalți – haideți să ne îmbunătățim modul general în care comunicăm înainte de a fi prea târziu, înainte ca relațiile cu prietenii noștri și cu familia să fie deja prea „mototolite”.