CUM SĂ FII CALIFICAT SĂ-I ÎNVEȚI PE ALȚII?


Și ce-ai auzit de la mine în fața multor martori încredințează la oameni de încredere, care să fie în stare să învețe și pe alții.
2 Timotei 2:2

Ascultă ediția audio aici.

Textul biblic citat în introducere, chiar dacă vorbește despre lucrarea evanghelistică, poate fi folosit și în domeniul educației creștine și sugerează trei aspecte importante care trebuie să îi caracterizeze pe educatori.

În primul rând, educatorul trebuie să învețe de la alții. Dispoziția și efortul de a învăța, de a asimila informațiile și metodologia didactică trebuie să îl caracterizeze pe tot parcursul carierei didactice.

Al doilea aspect vizează calitatea profesională și morală a celui care oferă educația. Educația creștină are nevoie de excelența academică, de seriozitatea și probitatea morală a educatorului.

Cel de-al treilea aspect este legat de capacitatea și de eficiența educatorilor de a-i învăța pe alții. Aportul științei predării informațiilor deținute maximizează șansele unui bun proces educațional. Dacă va căuta să își dezvolte abilitățile pedagogice, profesorul creștin se va bucura să vadă rezultate tot mai bune la elevii săi.

„Adevăratul dascăl nu este mulțumit cu o gândire ștearsă, cu o minte leneșă sau o cu memorie slabă. El caută neîncetat realizări mai înalte și metode mai bune. Viața sa este marcată de o creștere continuă. În lucrarea unui astfel de învățător există o prospețime și o putere înviorătoare care îi trezește și îi inspiră pe elevii săi.

Învățătorul trebuie să fie competent pentru munca sa. Trebuie să posede înțelepciunea și tactul pe care le pretinde lucrul cu mintea altora. Oricât de înalte ar fi cunoștințele sale științifice, oricât de bune înzestrările sale în alte domenii, dacă nu dobândește respectul și încrederea elevilor săi, eforturile lui se vor dovedi inutile” (Educație, p. 278).

Dacă ai primit chemarea de a-i educa pe alții, consacră-te și astăzi lui Dumnezeu și roagă-L să te ajute să te dezvolți în continuare pentru această lucrare înaltă!

autor: Florian Moț

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO