[marți, 30 martie] Dumnezeu și omenirea

 

 

Observă care au fost primele cuvinte pe care Dumnezeu li le-a adresat oamenilor, cel puțin așa cum apar ele în Scriptură. El le-a îndreptat atenția spre abilitatea lor de a procrea, de a face să li se înmulțească specia. Apoi, le-a îndreptat atenția spre pământ, spre creație, și le-a spus să-l umple, să-l supună și să-l stăpânească. De asemenea, Dumnezeu le-a vorbit despre plantele pe care le puteau mânca. Pe scurt, conform Bibliei, primele cuvinte ale lui Dumnezeu adresate bărbatului și femeii s-au referit în mod specific la interacțiunea și la relația lor cu lumea fizică.

 

3. Ce ne spun versetele de mai jos despre modul în care vede Dumnezeu lumea materială? Implică ele că există ceva rău în lucrurile materiale și în faptul de a ne bucura de ele? Ce lecții putem învăța din aceste scene timpurii ale istoriei omenești despre modul în care ar trebui să ne raportăm la creație?

 

Geneza 1:28,29

„28 Dumnezeu i-a binecuvântat şi Dumnezeu le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.” 29 Şi Dumnezeu a zis: „Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră”.

 

De asemenea, cu aceste cuvinte, Dumnezeu face primii pași spre o relație cu omenirea. El le-a vorbit primilor oameni, le-a dat porunci, le-a spus ce să facă. Exista și o responsabilitate implicită în aceste cuvinte. Dumnezeu le-a cerut să fie stăpâni peste această minunată creație pe care El Însuși a făcut-o.

 

4. În textul de mai jos se spune că Dumnezeu i-a binecuvântat pe Adam și pe Eva. Ce înseamnă aceasta? Ce fel de relație implică acest lucru între ei și Creatorul lor?

 

Geneza 1:28

„Dumnezeu i-a binecuvântat şi Dumnezeu le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.”

 

Dumnezeu li Se adresează lui Adam și Evei ca unor ființe inteligente care pot răspunde la bunătatea Lui și pot intra în comuniune și părtășie cu El. Pe lângă aceasta, ca niște creaturi-copii, Adam și Eva erau dependenți de binecuvântarea și de grija Tatălui lor Creator. El le oferea tot ceea ce ei aveau nevoie. Ei nu au făcut nimic ca să merite ceea ce El le dădea. Primeau pur și simplu ceva ce nu câștigaseră singuri. Când citim despre crearea bărbatului și a femeii, putem vedea înainte de păcat elemente ale tipului de relație pe care Dumnezeu vrea să o avem cu El acum, după păcătuire. Recapitulează studiul zilei de azi și vezi ce analogii poți găsi care să te ajute să înțelegi modul în care ne putem raporta la El chiar și în starea noastră căzută.

 

 

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO