6. Compara chemarea lui Levi Matei cu aceea a celorlalţi ucenici ai Domnului. Care sunt asemanarile si deosebirile dintre chemarea lui Levi Matei si cea a ucenicilor dinainte? Matei 9,9, Marcu 2,14 şi Luca 5,27.28
______________________________________________________________
______________________________________________________________
Pana acum, cei chemati la ucenicie erau iudei devotati, dupa cum lasa sa se inteleaga Ioan 1,44.45. Cu toate acestea, in cazul lui Levi Matei, chemarea este adresata cuiva aflat la marginea societatii. Matei era vames si, din aceasta cauza, iudeii considerau ca el apartinea celui mai rau segment al societatii.
7. Ce ni se spune despre felul in care erau priviti in societate oameni ca Matei? Matei 5,46; 9,10.11; Marcu 2,16; Luca 18,10.11
______________________________________________________________
______________________________________________________________
Matei parea cel mai nepotrivit candidat la o chemare la ucenicie. In primul rand, el a fost chemat de la vama, chiar din locul unde strangea taxele. Scriitorii romani ii asociau pe acesti oameni cu proprietarii de case ale viciului, in timp ce rabinii iudei ii clasau in tagma talharilor. Vamesii erau priviti ca niste jecmanitori sau camatari (Luca 3,12.13), erau considerati necinstiti si erau urati de toti cei din jur, in special pentru ca erau perceputi ca fiind niste iudei care isi inselau conationalii in favoarea dusmanului si escrocau statul.
Cat de nepotrivit era ca un om cu un astfel de caracter si o astfel de reputatie sa primeasca din partea lui Isus chemarea la ucenicie! Si totusi, exact asa s-a intamplat. Chemarea pe care o adreseaza Domnul Hristos in acest caz este o dovada a universalitatii mantuirii aduse de El, a caracterului atotcuprinzator al Imparatiei Sale si a dispoziţiei Sale de a le da tuturor oamenilor o sansa la mantuire.
Cine sunt, in societatea in care traiesti, cei care sunt considerati paria (persoană careia nu i se recunoaste nici un drept, dispretuita), renegati ai societatii, inacceptabili din punct de vedere social si moral? Ce fel de atitudine ai fata de acesti oameni? Ce putem invata, din istoria chemarii lui Levi Matei, cu privire la graba sau la usurinţa cu care rostim judecati asupra altora?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO