Inca de la inceputul lucrarii Sale publice, Isus a avut ucenici. El a aparut pe scena iudaica a primului secol ca un Invatator care aduna in jurul Sau ucenici, asa cum erau invatatorii in traditia greaca si in cea iudaica. Au existat elemente de legatura si intre El si Ioan Botezatorul, din moment ce, ca pregatire pentru misiunea Sa, Ioan a fost cel care L-a botezat. Ca in ambele traditii, greaca si iudaica, Isus a avut ucenici care Il urmau pretutindeni, care ascultau invataturile Sale si care Il imitau (Mat. 5,1.2; Ioan 1,35-40; 2,1.2).
6. Citeste cu atentie Matei 4,18-20, apoi (revenind la studiile de duminica si de luni), compara modul in care cineva devenea ucenic al lui Isus cu cel in care devenea ucenic al invatatorilor greci sau al rabinilor iudei. Ce elemente comune existau? Ce deosebiri?
______________________________________________________________
„Pana la data aceasta, niciunul dintre ucenici nu se unise pe deplin cu Isus, ca impreuna-lucrator cu El. Ei fusesera martori la multe minuni ale Lui si ascultasera invatatura Lui, dar nu parasisera cu totul ocupatiile lor de mai inainte. Inchiderea lui Ioan Botezatorul fusese pentru ei o amara dezamagire. Daca asa se intamplase cu lucrarea lui Ioan, speranta pentru Invatatorul lor era foarte mica, deoarece toti conducatorii religiosi se unisera impotriva Lui. In imprejurarile acestea, era bine pentru ei sa se intoarca pentru un scurt timp la pescuit. Dar acum, Isus i-a chemat sa renunte la viata de mai inainte si sa se uneasca pentru totdeauna cu El. Petru a primit chemarea. Ajungand la tarm, Isus i-a chemat si pe ceilalti trei ucenici: ’Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni’. Indata ei au lasat totul si L-au urmat [Mat. 4,19.20].” – Ellen G. White, Hristos, Lumina lumii, pag. 246-249
La ce ti-a cerut Isus sa renunti ca sa-L urmezi? Care a fost raspunsul tau la chemarea Lui? Este posibil sa mai fii inca atasat de ceva care sta in calea unei depline consacrari fata de Domnul?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO