Cu toate că erau copiii lui Terah, Avraam şi Sara nu aveau şi aceeaşi mamă. Atunci când Dumnezeu l-a chemat să-şi părăsească încă o dată căminul, unul dintre motivele de îngrijorare ale lui Avraam a fost în legătură cu frumoasa lui soţie. Nu putea avea încredere în moralitatea păgânilor, astfel că i-a spus Sarei, care era soţia lui şi pe jumătate sora lui, să declare, oriunde mergeau, că îi era doar soră, nu şi soţie (Gen. 20,12.13).

3. Ce motive avea Avraam să îi ceară Sarei să mintă? Cât de reale şi de ogice erau? De ce crezi că a manifestat patriarhul o asemenea lipsă de redinţă? Gen. 12,11-13
______________________________________________________________

În perioadele de foamete, canaaniţii mergeau adesea în Egipt, unde ogoarele erau udate de Nil. Călătoria aceasta nu era făcută cu scopul de a cumpăra alimente, ci de a se aşeza acolo pentru o vreme (Gen. 12,10).

Totuşi, evitarea pericolului de a muri de foame aducea cu sine un alt pericol. Deşi Sara era trecută de şaizeci de ani, frumuseţea ei încă mai făcea multe capete să se întoarcă. Temerile lui Avraam erau îndreptăţite. Egiptenii au considerat frumuseţea ei suficient de izbitoare, ca să îl intereseze pe Faraon. Este greu să ne imaginăm cum ar fi putut spera Avraam să iasă din această situaţie fără minciună.

Dumnezeu a intervenit, trimiţând plăgi asupra lui Faraon (vers. 17), iar Faraon a redat-o fără întârziere pe Sara soţului ei, mustrându-l, totodată, pe Avraam, pentru că îl indusese în eroare. Astfel, Avraam a descoperit că etica egiptenilor era superioară eticii sale şi că lipsa lui de încredere în Dumnezeu fusese neîntemeiată.

Şi totuşi, Avraam şi Sara au uitat această lecţie. Deşi trecuse multă vreme de atunci – sau tocmai de aceea – cei doi au repetat greşeala (Gen. 20,2).

Te-ai aflat vreodată într-o situaţie în care ai simţit că trebuie să minţi pentru a ieşi din încurcătură? Aminteşte-ţi ce s-a întâmplat. Care a fost cursul evenimentelor care te-au adus în acea situaţie? Care a fost rezultatul minciunii tale? Ce te-a determinat să manifeşti o asemenea lipsă de credinţă? Ce lecţii ai învăţat atunci, care te-ar putea feri să repeţi vreodată acea greşeală?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO