Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea și Prorocii.
Matei 7:12

Ascultă ediția audio aici.

„Ce ție nu-ți place altuia nu-i face!” E înțelepciune adâncă în acest proverb, dar e ușor să devenim egoiști, ascunzându-ne după el, și să nu facem nimic pentru ceilalți. Domnul ne scoate din zona noastră de confort și ne pune la treabă. Și nu oricum. Dacă nu facem „ca pentru Domnul”, cum zice Pavel, să facem ca pentru noi.

A fi proactiv înseamnă să ai grijă de tine și de lucrurile din jurul tău, precum și să ai obiceiuri bune, căci viața ta este suma lucrurilor pe care le faci zilnic.

În relațiile cu alți oameni, cei proactivi nu aruncă problemele sub preș. Nu își descarcă frustrările pe alții. Comunică în mod regulat despre sentimentele și nevoile lor și, atunci când apare o problemă, lucrează activ la rezolvarea ei.

Iată câteva sugestii adaptate de pe un site de angajări:

Asumă-ți responsabilitatea pentru situație! A da vina pe alții sau a te scuza nu este de ajutor. În schimb, poți lua măsuri pentru a schimba circumstanțele și acolo trebuie să îți concentrezi energia.

Ia parte în loc să te uiți! Cei proactivi nu stau pe marginea vieții. Sunt în ea cu totul. Iau măsuri, vorbesc și participă la planificarea activităților care îi implică. Nu mai vorbi, ci acționează!

Fii consecvent cu modul în care relaționezi cu ceilalți și cu modul în care îți trăiești viața. Comportamentele noastre ne afectează rezultatele.

Fii sincer cu tine și cu ceilalți! E calea cea mai dreaptă de mers prin viață.

Comunică bine cu toți! Ai grijă să-ți menții active relațiile și să fii un bun comunicator, empatic și bine intenționat. Spune ceea ce simți, ceea ce gândești atunci când vrei să creezi relații valoroase și autentice.

Isus a transformat un precept negativ într-unul pozitiv. Regula de aur ia egoismul suprem, ceea ce am vrea să ne facă nouă alții, și-l transformă în altruism suprem, ce trebuie să facem noi pentru alții. Aceasta este viața lui Hristos trăită în cei care Îl urmează și poartă numele Lui. Succes!

 

autor: Gabriela Lupu

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO